22-03-1999

10 medarbejdere på »Violskrænten« er blevet vejledere i forflytningsteknikker

Grenaa Blad logo

Plejehjemmet Violskrænten i Grenaa har formået at sætte speciel fokus på arbejdsmiljøet med en vejlederordning, der skal forebygge akutte arbejdsskader og nedslidning af ryg, arme, skuldre med videre på lang sigt. Det handler om forflytningsteknikker, og 10 medarbejdere på stedet har her i første halvdel af 1999 ladet sig uddanne til vejledere, som skal foregå med et godt eksempel og hjælpe kollegerne med at bruge de rigtige teknikker, idet en beboer skal flyttes fra A til B.

- Det er noget vi har arbejdet på gennem et års tid, og det fungerer som et gode for alle parter, siger fysioterapeuten på stedet Helle Johansen.


Forflytningsteknik er en betegnelse på en arbejdsmåde, som bruges til at hjælpe mennesker med at bevæge og »forflytte« sig. Forflytningsteknik gør arbejdet lettere for plejepersonalet end traditionel løfte- og bæreteknik. Den giver klienterne anledning til at deltage aktivt og bruge sine egne kræfter. Det er desuden mere behageligt for klienten at deltage i en forflytning end at blive løftet eller båret.

- Forflytningsteknik bygger på det naturlige bevægelsesmønster. Måden vi bevæger os på, er udviklet gennem mange tusinde år, helt siden mennesket rejste sig op på to ben. Vores bevægelsesmønster er påvirket af fysiske love, blandt andet tyngdekraften - den kraft, der presse os ind mod jorden. Ved at tage udgangspunkt i det naturlige bevægelsesmønster, kan vi finde gode løsninger til klienter med forskellige fysiske plager. Alle, som skal hjælpe mennesker med at forflytte sig, bør derfor kende til, hvordan vi naturligt bevæger os, siger Helle Johansen, og fortsætter:

- Forflytningsteknik indebærer langt mere end en arbejdsteknik. Den drejer sig i stor grad om holdninger til klienter. Vi bør være opmærksomme på, hvilke fysiske og psykiske ressourcer klienterne vi hjælper har. Vi skal kort og godt vise aktiv omsorg for de personer, vi skal hjælpe og støtte. At være en god forflytter drejer sig også om at have en bevidst holdning til arbejdsmiljøet. Det gælder både når man arbejder på en institution eller hjemme ved klienten, siger Helle Johansen.


Tre kursus-dage til de 10 vejledere

På baggrund af vejlederordningen har plejehjemmet fået udarbejdet nogle retningslinier for arbejdsgange og -opgaver, som søges indarbejdet på alle niveauer og i alle faggrupper. De 10 vejledere har gennemført et kursusforløb over tre dage, som Helle Johansen har stået for. Kurset har været bygget op omkring den norske fysioterapeut Per Halvor Lunde's idéer omkring forflytningsteknik.


Èn af de ti vejledere på »Violen« er social- og sundhedsassistent Tina Hovmand, og hun kan fortælle, at hun via kurset er blevet mere opmærksom på, hvad hun gør i en konkret situation, og hvorledes hjælpemidler kan indgå i forflytningsopgaven, så den løses på den bedst mulige måde.


Projektet har også resulteret i en vejlederhåndbog, hvor hovedopgaver og retningslinier er beskrevet, så alle kan få glæde af den nye viden på området.


Færre skader her og nu

Områdeleder Dorthe Milthers fortæller, at hun forventer, at antallet af arbejdsskader vil falde som en direkte følge af vejlederprojektet.

- Men nedslidningen forsvinder ikke med ordningen. Vi har en del ældre piger ansat, der har problemer, som er opstået via mange års arbejde med uhensigtsmæssige løft, men det her handler også mest om at skabe bevidsthed og holdningsændringer, der kan vise vejen fremover, så arbejdsskader og nedslidning kan minimeres, siger hun.


Plejehjemmet har selv strikket denne ordning sammen, som faldet fint i tråd med de overordnede myndighedsforskrifter på området. Man har nemlig herfra besluttet at forsøge at igangsætte initiativer, der skal mindske de mange arbejdsskader i ældresektoren.

[ Alle ugens artikler | Hoved oversigt | Grenaa Bladets hjemmeside ]

© Grenaa Bladet 2000