22-02-1999 |
|
Nyt initiativ med dans og spillemandsmusik |
![]() |
Spillemandslauget har taget initiativ til en nyskabelse omkring dans og spillemandsmusik. Djurslands Spillemandsbal vil søge at samle alle danseglade til bal, og man har valgt Kulturhuset Pavillonen som ramme. Her har man en balsal, som traditionelt har været benyttet til egnens baller, så på den måde kan man binde gammelt og nyt sammen.
Det første spillemandsbal afvikles om aftenen fredag den 26. februar 1999. Der er lavet et godt sammensat program med de glade spillemandstoner og der er mulighed for at danse, uanset om man kender til de gamle danse eller blot har lyst til at lære dem at kende.
Som ved et godt bal er basis pardansere fra det traditionelle spillemandsrepertoire nemlig polka, vals og hopsa. Det krydres med en række trekanter og forskellige andre pardanse som schottish, trippevals og mazurka.
Programmet er sammensat, så det kan bruges både af folk med danseerfaring og folk, som har lyst til at høre spillemandsmusik og få rørt benene uden at have danset før. Ved et traditionelt bal har man i høj grad lært ved at se andre danse eller komme ud med en, som kender dansen. Det betyder, at man ikke nødvendigvis behøver at være en god danser for at komme til spillemandsbal.
Musikken leveres af Spillemandslauget Djursland-Mols. Spillemændene har stor rutine i at spille til dans, men denne form er ny for flere af dem. Som det traditionelt var, er det spillemændene som styrer løjerne. Det er altså ikke som i folkedans en leder og instruktion, men det er et balforløb. Der vil selvfølgelig komme korte forklaringer, hvis der er noget nyt, men for spillemændene er det en ny og spændende rolle. Det betyder, at der har været øvet flittigt og lagt mange overvejelser i at forme ballet, så det bliver godt for alle, som kommer for at danse.
Orkestret er sammensat af de for folkemusikken traditionelle instrumenter. Det er violin, harmonika, tværfløjte og kontrabas.
[ Alle ugens artikler | Hoved oversigt | Grenaa Bladets hjemmeside ]
© Grenaa Bladet 2000