01-02-1999

Grenaa Byråd bakker op om etablering af veterinær grænsekontrol på Grenaa Havn

Grenaa Blad logo

Grenaa Byråd vedtog i enstemmighed på sidste uges byrådsmøde, at dele udgiften med Grenaa Havn med hensyn til etablering af en veterinær grænsekontrol på havnen. Der bliver samlet set tale om en uforudset udgift på 2,5 millioner kroner her i første halvår af 1999, som havnen og kommunen så »splejser om«. Efterfølgende vil driftsudgifterne blive varetaget af havnens kasse.


Ønsket/kravet om etablering af en veterinær grænsekontrol på havnen skal ses i lyset af vedtagelsen af en ny fødevarelov. Med vedtagelsen af denne er det blevet besluttet, at levnedsmiddelkontrollen, den statslige kødkontrol, kredsdyrlægeembederne og visse andre beslægtede opgaver i fremtiden skal varetages fra 11 regionale, statslige kontrolenheder kaldet fødevareregioner. Staten vil med andre ord ikke betale for mere end disse 11 enheder, og da Grenaa ikke er tiltænkt nogen af dem, står man pludselig med et problem. Specielt hos Thorfisk, som ville skulle have transporteret sine uforarbejdede fisk gennem en fødevarekontrol i Århus forud for kørsel med lastbiler til Grenaa. Virksomheden importerer frosne fisk fra Norge, Rusland og Alaska, og er således underlagt en veterinær grænsekontrol. Fiskene ankommer med skib til Grenaa Havn, hvorefter Thorfisk forarbejder og videresælger dem. Dette behov for import af frosne fisk er en tvingende nødvendighed i forbindelse med virksomhedens fortsatte eksistens, der således vurderes til at ville være truet, hvis der ingen veterinær grænsekontrol er i Grenaa.


Kredsdyrlæge-embederne har hidtil varetaget den verterinære grænsekontrol i samarbejde med Fiskerikontrollen. Som følge af den nye fødevarelov trækker staten sig ud af denne forpligtigelse alle andre steder end ved de 11 regionale, kontrolenheder. De private og/eller offentlige operatører, der disse steder måtte ønske at bibeholde eller oprette et veterinært grænsekontrolsted for fremtiden, må altså selv finde midlerne hertil. Grenaa Havn har så spurgt Grenaa Byråd, om man herfra ville være med i finansieringen af en sådan grænsekontrol, da havnen ikke har økonomi til at klare hele opgaven selv, og det svarede byrådet altså entydigt ja til i sidste uge. Havneudvalgsformanden Poul Bach (K) indledte debatten med at fastslå, at et grænsekontrolsted var utrolig vigtigt for havnens fortsatte udvikling - herunder de havnevirksomheder, som er underlagt en sådan kontrol. At den kommunale del af anlægssummen - 1,25 mio. kroner - skulle tages fra ikke-budgetterede indtægter på 1,7 millioner kroner fra salg af sommerhu


sgrundene Klitten/Bag Klitten, kunne han sagtens leve med.

- Jeg mener, at vi med god samvittighed kan bruge 1,25 mio. kr. herfra, da det jo hele tiden har været planen, at provenuet fra salget af sommerhusgrundene skulle bruges på udviklingsprojekter til gavn for hele kommunen, og her falder investeringen i et grænsekontrolsted på Grenaa Havn perfekt ind, sagde han, omend han langt fra var begejstret for, at staten havde pålagt havn og kommune denne ekstraudgift, »hvis man vil lege med«, som han tilføjede.


Socialdemokratiets Arne Jessen konkluderede på sagen, at det var absolut nødvendigt at etablere kontrollen af hensyn til erhvervsvirksomhederne på havnen, der beskæftiger sig med import/eksport af fødevarer.

- Der er næsten tale om liv eller død. Vi finder ikke en virksomhed, der vil fragte fisk mellem Århus og Grenaa i lastbiler, så derfor skal vi naturligvis gå ind i sagen med en sum penge, sagde han.


SF'eren Allan Andersen var enig, omend han mente, at finansieringen godt kunne være lidt mere elegant. Han så også gerne, at specielt de borgerlige partier i salen skelede lidt til, at udviklingsprojekter ikke nødvendigvis og nærmest pr. definition burde tilfalde erhvervslivet, men at folkeskolen og daginstitutionerne i kommunen også burde kunne tilkomme noget sådant


Borgmester Gert Schou sagde, at havnen og kommunen var blevet presset til at tage dette ekstraordinære skridt, fordi det ikke havde været muligt at tage højde for problemet i budgetfasen sidste år. På det tidspunkt forelå der ikke noget konkret om denne nye fødevarelov, der nærmest tvinger kommuner uden et regionalt kontrolsted, til selv at investere i ét, idet behovet herfor er til stede, hvilket er tilfældet for Grenaa Havns vedkommende.

[ Alle ugens artikler | Hoved oversigt | Grenaa Bladets hjemmeside ]

© Grenaa Bladet 2000