18-01-1999

Tilbageblik på det første år med samordnet beredskab i Grenaa, Nr. Djurs og Midtdjurs

Grenaa Blad logo

Det samlede brand- og redningsberedskab for Grenaa, Nørre Djurs og Midtdjurs kommuner - plus den frivillige styrke fra Beredskabs-Forbundet i Grenaa-kredsen - var samlet til nytårsparade på Beredskabsgården i Grenaa den 9. januar.Nytårsparade på Beredskabsgården i Grenaa:


Tilbageblik på det første år med samordnet beredskab i Grenaa, Nr. Djurs og Midtdjurs

- I det første år med den nye samordning af beredskaberne i Grenaa, Nørre Djurs og Midtdjurs kommuner, har der været ialt 241 udrykninger, fordelt på brand, forurening og kørsel til færdselsuheld. Opgaverne i årets løb viser med al ønskelig tydelighed, at der lurer en fare ved enhver indsats, og der kræves et dygtigt mandskab, der løbende uddanner sig.

Disse var de indledende ord, da »Fælles Kommunalt Brand- og Redningsberedskab for Grenaa, Nørre Djurs og Midtdjurs kommuner« kaldte til nytårsparade den 9. januar på Beredskabsgården i Grenaa, og ordene kom fra formanden for den nye fælles Beredskabskommission, Grenaa Kommunes borgmester Gert Schou. Der var således tale om et tilbageblik på det første år - 1998 - med det samordnede beredskab mellem de tre nærkommuner. Grenaa og Nørre Djurs har i forvejen kørt parløb på dette felt igennem en længere årrække, og nu har Midtdjurs altså også valgt at indtræde i dette beredskabssamarbejde på Østdjursland.


90 år med et brandvæsen i Grenaa

Formanden konkluderede da også i sin tale, at man med deltagelsen af brandsvendene fra Midtdjurs var blevet end del flere end sædvanligt til nytårsparaden. Endvidere bød han velkommen til FDF's tambourkorps, der var blevet hyret til at musicere i anledning af, at Grenaa Brandvæsen netop i disse dage kan fejre sit 90 års jubilæum, så nytårsparaden 1999 i Grenaa var faktisk også en slags 90 års fødselsdag.

- Det er første gang vi kan se tilbage på et år, hvor de tre nærkommuner har været samlet omkring brand- og redningsberedskabet på tværs af kommunegrænserne. Tværkommunalt samarbejde er noget vi kommer til at se meget mere af fremover på en lang række fronter, fordi der er tale om bedre udnyttelse af ressourcerne, samtidig med, at man optimerer beredskabet, sagde Gert Schou, der i sin tale også så tilbage på brandberedskabets udvikling i Grenaa gennem 90 år.


Nye opgaver er kommet til

- I første omgang handlede det mest om brandbekæmpelse. Siden er mange andre opgaver dukket op. Her tænker jeg på forureningsbekæmpelse/miljøbeskyttelse, transport og bespisning med videre, og det er ikke utænkeligt, at andre opgaver vil melde sig i årene fremover. Eksempelvis en fælles hjælpemiddelcentral med udbringning, eller overvågning af tyverialarmer for kommunale ejendomme. Grenaa skal sammen med 40 andre byer i landet have et udvidet beredskab, som kan træde til i en krise- eller krigssituation, eller i forbindelse med større ulykker. Det er meget glædeligt, at vi har mandskabet til at kunne udfylde en sådan rolle. Til at klare disse opgaver, råder vi over en frivillig styrke i Beredskabs-Forbundet - tidligere benævnt Civilforsvaret - som løbende uddanner sig i forskellige tjenestegrene - herunder brand, redning og forplejning. Forplejningsstyrken har således i årets løb stået for forplejningen af 1500 personer. Nogle af disse arrangementer strakte sig over 3 døgn med forberedelse af 3 måltider om

dagen. Mandskabet, som har en uddannelse i brand, går også ind som afløsere for brandmændene i ferier og lignende. De klarer opgaverne på bedste vis og til stor tilfredshed for alle, sagde Gert Schou, der således mente, at den samlede styrke står godt rustet til at klare alle opgaver fremover. Også de lidt større, idet alle i beredskabet skal have kendskab til, hvordan man slukker brande i såvel fly, skibe eller anden stor industri.


Strukturen er på plads

- Vi har folkene og strukturen til at klare de opgaver - også de mere specielle - som et moderne samfund byder os at løse. Vi har med andre ord det helt rigtige afsæt til at klare alle fremtidige opgaver, sluttede formanden for Beredskabskommissionen sin nytårsparadetale, hvorpå han takkede alle medlemmer af beredskabet for en god indsats i det forgangne år.

Midtdjurs Kommunes borgmester, Holmer Lund, der som sådan også har sæde i Beredskabskommissionen, tog derpå ordet. Han bemærkede indledningsvis, at det var andet år i træk, at han deltog i en nytårsparade i Grena, men at det ikke nødvendigvis burde blive en tradition. Han plæderede for, at kommunerne i samarbejdet skulle skiftes til at være vært for paraden, og indbød således det fælleskommunale beredskab til nytårsparade i år 2000 på den nye brand- og redningsstation i Kolind, som Midtdjurs Kommune i øjeblikket opfører sammen med REKO.

- Dette forslag skal ses i lyset af en forhåbentlig fælles ambition om at gøre fællesskabet til en velfungerende helhed mellem ligeværdige samarbejdspartnere, sagde Holmer Lund.

Dertil bemærkede Gert Schou, at det ville man fra Grenaa's side være åben overfor, omend valget af Beredskabsgården i Grenaa i år var naturligt, da Grenaa Brandvæsen jo kan fejre 90 års jubilæum.

I næste uges udgave af Grenaa Bladet vil man kunne underholde sig med læsning om, hvordan beredskabschef Erik Laursen ser på året der gik - 1998 - baseret på hans årsberetning ved nytårsparaden på Beredskabsgården i Grenaa.


Der blev uddelt årstegn/hæderstegn til følgende personer ved nytårsparaden på Beredskabsgården i Grenaa: Kaj Arne Rasmussen og Michael Madsen (yderst til venstre) fik begge 10 års anciennitetstegnet, Kaj Ole Sørensen og Carsten Laursen fik begge 20 års tegnet, mens Poul Henning Hansen, Midtdjurs Brandvæsen, fik 25 års hæderstegn. Endvidere blev Niels Pihl (yderst til højre) udnævnt til holdleder for Midtdjurs Brandvæsen. Fraværende var Per Christiansen, Grenaa, som har gjort sig fortjent til et 10 års tegn.

[ Alle ugens artikler | Hoved oversigt | Grenaa Bladets hjemmeside ]

© Grenaa Bladet 2000