11-01-1999

Forbrændingsanlægget i Grenaa skal renoveres og ombygges for 31,6 mio. kr.

Grenaa Blad logo

På byrådsmødet den 5. januar vedtog Grenaa Byråd uden en eneste kommentar, at Grenaa Kommunale Affaldsforbrændingsanlæg skal renoveres og ombygges for den nette sum af 31,6 millioner kroner. Den manglende debatlyst hang givet sammen med, at projektet for det første ikke kommer til at koste kommunekassen en krone - investeringen lånefinansieres og betales derpå tilbage af forbrugerne over en længere årrække - plus den omstændighed, at beslutningen herom har været længe undervejs, og således er blevet vendt og drejet mange gange inden man i det politiske system har fundet frem til den helt rigtige løsning. Det hele handler nemlig overordnet om at forbedre og fremtidssikre varmeforsyningen i Grenaa byområde. Forarbejdet er blevet gennemført af en styregruppe og en arbejdsgruppe nedsat af de parter, der i samarbejde varetager byens fjernvarmeforsyning. Parterne er Grenaa Varmeværk, Grenaa Kraftvarmeværk og Grenaa Kommunale Affaldsforbrændingsanlæg. Helt tilbage i 1996/97 blev der her gennemført et analysearbejde

for at undersøge muligheden for at forbedre og fremtidssikre varmeforsyningen i Grenaa byområde. En sådan forbedring er nemlig et »must«, fordi det er blevet politisk vedtaget, at alle husstande med videre indenfor varmeplanens område, skal være koblet på fjernvarmenettet senest i år 2002 - med mindre man er elvarmeforbruger. Det vil til den tid betyde, at Grenaa Varmeværk (GV) får i nabolaget af 1000 ekstra kunder på nettet, og denne udvidelse på forsyningsnettet vil man kun kunne kapere, hvis man får udvidet leverancerne fra de lokale energileverandører, der sørger for, at GV kan sende billigt forvarmet vand til fjernvarmenettet. Alternativet er den meget dyrere og meget mere miljøbelastende olieafbrænding for at kunne levere de nødvendige mængder forvarmet vand til nettet. Styregruppens konklusion og indstilling til sagens videre behandling var derfor som så:


»Den fremtidige varmeforsyning baseres på en ombygning og renovering af affaldsforbrændingsanlægget med den nuværende kapacitet med med fødevandsforvarmning til kraftvarmeværket, således at forbrændingsanlægget i afgiftsmæssig henseende kan accepteres som elproducerende. Anlægget sikres ved ombygning og renovering en levetid på mindst 15 år. Til dækning af spidsbelastning og som reserve, samt for opfyldelse af ønsket om maksimal oliefortrængning, etableres på kraftvarmeværket en passende kapacitet baseret på biobrændsler«.


På den måde skulle man kunne imødekomme et skærpet krav fra GV angående energileverancer, idet alle de varmeforbrugere, som er omfattet af varmeplanen, kobles på fjernvarmenettet i 2002.

Ombygningen og renoveringen blev tilbage i 1996/97 anslået til at ville koste i nabolaget af 29 millioner kroner, men en fremskrivning af prisniveauet og enkelte tilføjelser til projektet - herunder fornyelse af krananlægget - gør det cirka 3 millioner kroner dyrere, så den forventede investeringssum bliver på anslået 31,6 millioner kroner. I denne sum er der inkluderet 2,1 mio. kr. til uforudsete udgifter. Anlægget er efterhånden blevet 18 år gammelt, og stod under alle omstændigheder foran et større renoveringsarbejde - ikke mindst med henblik på EU's gældende udledningskrav, som værket igennem en del år har haft problemer med at overholde. Disse grænseværdier skulle værket efter endt ombygning kunne holde sig pænt inden for. Samtidig betyder totalrenoveringen, at man ikke behøver at afsætte nævneværdige midler til renoveringsarbejde på værket i årene fremover.

Grenaa Byråd kunne anbefale projektet, idet igangsætningen af byggeriet er betinget af aftaler med de relevante samarbejdspartnere i sagen - herimellem Told & Skat, som gerne skulle godkende affaldsforbrændingsanlægget som elproducerende i afgiftsmæssige forstand, idet ombygningen er tilendebragt.

[ Alle ugens artikler | Hoved oversigt | Grenaa Bladets hjemmeside ]

© Grenaa Bladet 2000