04-01-1999

9 kæmpestore vindmøller på Kalkgrunden!

Grenaa Blad logo

BilledeGrenaa Byråd har givet grønt lys til undersøgelse af mulig etablering af:


9 kæmpestore vindmøller på Kalkgrunden!

Grenaa Byråd gav på årets sidste byrådsmøde grønt lys for de videre undersøgelser af mulighederne for at etablere ni kæmpestore vindmøller på Kalkgrunden ud for Grenaa Havn. En arbejdsgruppe bestående af tre forskellige parter har forespurgt byrådet om en principiel stillingtagen til et sådant projekt, og byrådet vedtog at igangsætte et større undersøgelsesarbejde, der skal danne grundlag for en endelig beslutning om, hvorvidt projektet skal realiseres eller ej på et senere tidspunkt. Parterne er for nærværende ikke kendt, da en del af sagen blev behandlet på byrådets lukkede møde den 22. december. På den åbne del af sagsbehandlingen kom det blandt andet frem, at der er tale om vindmøller på over 100 meter, og at de vil syne godt i landskabet, var man enige om. Derimod var man ikke enige om, hvorvidt synet ville være smukt - eller det modsatte.

Socialdemokraten Erik Hoberg var af sidstnævnte observans.

- Vindmøller på over 100 meter på Kalkgrunden - det brøds jeg mig ikke om! De vil blive alt for dominerende og vil skæmme havne- og kystlandskabet betragteligt, sagde han.

SF'eren Allan Andersen var derimod fyr og flamme.

- Vindmøller på en havnefront skæmmer ikke - det er flot! Grenaa vil med dette projekt få en flot, ny byport samtidig med, at det vil skabe større sikkerhed til søs, eftersom risikoen for grundstødning på Kalkgrunden, som jo sker fra tid til anden, på det nærmeste vil blive elimineret.

Grenaa Listens Egil Classen overtog depechen.

- Grenaa vil dermed for alvor kunne signalere grøn, miljøvenlig by, som man gør i Bønnerup og Ebeltoft. Placeringen i et industriområde vil pynte gevaldigt på samme. Vindmøllerne vil signalere, at vi vil godt miljø i Grenaa, sagde Egil Classen.

Socialdemokraten Henry Møller var noget mere betænkelig.

- Ni store vindmøller mellem Fornæs Fyr og havnen - de kan ikke undgå at blive for dominerende. Og så skal vi huske på, at det ikke er filantropi og miljøbevidsthed, der driver værket. Initiativtagerne lever af at rejse vindmøller over hele landet. Projektet harmonerer heller ikke med min opfattelse af, hvordan en turistby skal se ud, sagde han blandt andet.


God tid til at slå bak i

Venstres Lotte Horneman gjorde opmærksom på, at der ville blive rig lejlighed til at sige fra overfor projektet på et senere tidspunkt. Det er nemlig kun i sin vorden. Således er det ikke dækket ind i regionplanen, som kun nævner mulighed for etableringen af vindmøller på kaj- og moleanlæg ved Grenaa Havn.

- Hvis de skal stå på Kalkgrunden, skal de jo ud i havet, og her skal der først indhentes en ministeriel godkendelse - baseret på en VVM-undersøgelse (Vurdering af Virkning på Miljøet) - før projektet kan realiseres. Vi kan således udtale os på en mere konkret baggrund, når vi når så langt. Der er mange parter, der skal høres først. Det er jo den fredede Fornæs kyst, der er tale om, bemærkede hun, og sluttede sit indlæg med en anbefaling af, at sagen undersøges nærmere.

Havneudvalgets formand Poul Bach fra De Konservative var af samme holdning.

- Lad os nu få undersøgt mulighederne i samarbejdet, så kan vi tage nærmere stilling til projektet senere, sagde han.

Henry Møller lukkede debatten på den åbne del af mødet med en bemærkning om, at det var hans erfaring, at når byrådet først havde sat en sag i sving, så lod den sig kun vanskeligt stoppe igen, hvilket han frygtede ville ske med denne her sag også.

Ikke desto mindre valgte et stort flertal at sætte en undersøgelse i gang.

[ Alle ugens artikler | Hoved oversigt | Grenaa Bladets hjemmeside ]

© Grenaa Bladet 2000