04-01-1999

Grenaa Byråd anbefaler overfor amtet at Kolindsund ikke skal oversvømmes!

Grenaa Blad logo

18 ud af Grenaa Byråds 19 medlemmer vedtog på årets sidste møde på Grenaa Rådhus at sende et klart og utvetydigt signal til Århus Amt vedrørende debatoplægget »Vandmiljøplan 2 - Genopretning af vådområder i Århus Amt«, hvori indgår et forslag om at oversvømme Kolindsund med henblik på at få fjernet nitratforekomster i vandløbene. Det store flertal i byrådet har således meddelt amtet, at man ikke kan medvirke til en oversvømmelse af Kolindsund. Byrådsflertallet anbefaler amtet at se på andre muligheder - dog under forudsætning af, at der kan indgås aftaler mellem amtet og de berørte lodsejere på frivillighedens basis.

Debatfasen, hvor Århus Amt har efterlyst idéer og forslag til det videre planlægningsarbejde, udløb den 1. januar 1999. Efterfølgende skal der så udarbejdes et egentligt forslag til regionplantillæg, som vil blive offentliggjort i foråret 1999 efterfulgt af minimum 8 ugers offentlighedsfase med henblik på indlevering af kommentarer og indsigelser. Den endelige vedtagelse af regionplantillægget forventes at ske senest den 1. juli i år. Kun SF's Allan Andersen mente, at det ville være forkert at afskrive Kolindsund som muligt fremtidigt vådområde allerede på nuværende tidspunkt.

- Jeg kan ikke medvirke til denne flertalsindstilling. Der ligger en spændende tankegang bag forslaget om at oversvømme sundet - ikke mindst med hensyn til de rekreative og turisme-relaterede perspektiver, der vil ligge heri udover de rent miljømæssige fordele. Mulighederne bør undersøges og belyses før projektet afskrives, mente han.

Venstres Jørgen Katholm gjorde opmærksom på, at amtet havde udpeget 22.000 hektar mulige vådområder, men at der i den sidste ende kun ville være tale om realiseringen af 1600 hektar.

- Og det vil være en dårlig idé at placere disse hektar i Kolindsund - af flere grunde. 12 gårde ville forsvinde helt. Godtgørelsen ville komme til at ligge på cirka 25% af handelsværdien. Det er jo helt ude af proportion. Vi er nogle, der hellere ser erhvervsudvikling fremfor erhvervsafvikling på Djursland. En oversvømmelse af Kolindsund ville være udtryk for det sidstnævnte, sagde han blandt andet.

Venstres medlem af amtets Udvalg for Miljø og Trafik, Lotte Horneman, er også medlem af Grenaa Byråd, og hun kunne fortælle sine byrådskolleger, at forslaget om at tage Kolindsund med i debatoplægget skulle ses i lyset af et bredt funderet politisk ønske om at lukke for debatten på alle niveauer.

- Vi er blevet bebrejdet, at vi har taget det med i debatoplægget, men det er fra min og flere andre amtspolitikeres side sket ud fra et ønske om at få nogle klare meldinger fra de berørte kommuner, så vi med god samvittighed kan skrinlægge planerne helt og aldeles. I visse foreninger og endog partier har forslaget rumsteret i nogen tid, og med de klare meldinger vi får over en bred kam, kan vi skubbe disse interesseorganisationer væk fra os med henvisning til, at en oversvømmelse af Kolindsund ikke kan komme på tale, fordi der ganske enkelt ikke er opbakning hertil på Djursland, sagde hun.

Venstres Svend Brandstrup Hansen gjorde opmærksom på den produktionsmæssige værdi, der skabes via gårdene i det tørlagte sund.

- Selve idéen med tørlægningen var jo netop at skabe vækst og beskæftigelse på Djursland. Det er vel forsat en målsætning at gå efter, og set med de briller er en oversvømmelse af sundet vel ikke det mest fornuftige at kaste sig over, sagde han.

Byrådet vedtog derpå med 18 stemmer at sende en indstilling til amtet om at få pillet oversvømmelsen af sundet ud af regionplantillægget. Samme melding har amtet fået fra de andre Djurslands-kommuner - og dermed skulle den debat kunne lukkes definitivt.

[ Alle ugens artikler | Hoved oversigt | Grenaa Bladets hjemmeside ]

© Grenaa Bladet 2000