02-11-1998 |
|
Venstres Peder Olesgaard har fået lov til at træde ud af Grenaa Byråd |
![]() |
Leif Pieler har genvundet sin plads i byrådet:
Venstres Peder Olesgaard har fået lov til at træde ud af Grenaa Byråd
Venstres medlem af Grenaa Byråd, praktiserende læge Peder Olesgaard, fik tirsdag i sidste uge byrådets accept til at træde ud af byrådsarbejdet. Han havde forud for byrådsmødet anmodet om tilladelse til at udtræde af byrådet med henvisning til, »at arbejdsbelastningen har været større end ventet, og at det er tiltagende umuligt at finde overskud til byrådsarbejdet, uden at det vil gå ud over hans lægearbejde, og dermed kvaliteten i hans klinik«, som der ordret står i dagsordensteksten. Peder Olesgaard opnåede nyvalg på Venstres liste i forbindelse med kommunevalget i november sidste år. Han var dermed én blandt flere nye Venstre-folk, der skubbede nogle af de mere garvede ud i kulissen. Herimellem den person, der mere end nogen anden havde forsøgt at skabe en så stærk kandidatliste som overhovedet muligt, Leif Pieler, der på daværende tidspunkt havde haft sæde i byrådet for Venstre i 12 år i træk. Som Venstres 1. suppleant til byrådet genvinder Leif Pieler nu pladsen i byrådssalen med Peder Olesgaards udtræden.
Peder Olesgårds udtræden gælder pr. den 31. oktober, så det blev kun til 10 måneder i Grenaa Byråd for hans vedkommende. Reglerne for medlemmers ret til at træde ud af et byråd står skrevet i Den Kommunale Valglov. Heraf fremgår det, at et medlem efter anmodning skal fritages, såfremt medlemmet på grund af sin helbredstilstand, varetagelse af andet offentligt hverv, forretninger eller lignende, har rimelig grund til at ønske sig fritaget for medlemsskabet. 17 af byrådets 19 medlemmer mente, at det på dette grundlag var på sin plads at imødekomme Peder Olesgaards anmodning. Socialdemokraten Henning Christensen var ikke til stede i byrådssalen under sagens behandling, mens SF'eren Allan Andersen ikke kunne medvirke til godtagelsen af principielle årsager.
- Udtræden i utide er en alvorlig sag. Peder Olesgaard er jo ikke en hr. hvem som helst. SF finder det betænkeligt, at man placerer kendte folk på en kandidatliste, så de derved kan agere stemmeslugere, for så siden at trække sig, når tingene strammer til. En bedre arbejdsfordeling i Venstres gruppe burde kunne klare problemet, så denne uheldige situation kunne undgås, sagde han blandt andet.
Venstres Mogens Blach erklærede, at man i gruppen var meget kede af Peder Olesgaards valg, men at man måtte erkende, at rollen som privat praktiserende læge kun meget vanskeligt kan forenes med byrådsarbejdet.
- Når alt kommer til alt, så afhænger Peder Olesgaards klinik i den sidste ende af ham selv. Hans patienter vil selvsagt ikke give afkald på ham, blot fordi han er blevet byrådsmedlem. Men der er indiskutabelt tale om et tab for byrådet, og vi beklager meget dette skridt. Begrundelsen er dog gyldig nok - den falder ind under den kommunale styrelsesvedtægt, sagde Mogens Blach.
Alle borgere bør kunne klare byrådsarbejdet
Venstres Jørgen Katholm supplerede sin gruppeformands indlæg ved at påpege, at byrådet bestandigt burde fokusere på, at det politiske arbejde skal være så overkommeligt, at alle borgere i lokalsamfundet - uanset deres arbejdsmæssige status - har mulighed for at deltage.
- Lokaldemokratiet kan kun fungere, hvis alle har en reel mulighed for at deltage i det byrådspolitiske arbejde, sagde han.
Borgmester Gert Schou erklærede sig enig heri med en bemærkning om, at politikere skal være netop politikere - ikke sagsbehandlere.
Peder Olesgaard havde sæde i Voksen- og Fritidsudvalget og Folkeoplysningsudvalget blandt flere, og Venstre vil på et senere tidspunkt melde ud med, hvorledes der eventuelt skal rokeres rundt indenfor gruppen i forhold til disse udvalgsposter.
Den nyvalgte formanden for Grenaa Venstreforening, Kai Hansen, der sad i byrådet i den forrige periode, udtaler i sagen, at det er ærgerligt, at Peder Olesgaard trækker sig, men at Leif Pieler er særdeles velkvalificeret substitut at kunne sætte ind som følge af 12 års erfaring fra byrådsarbejdet i perioden fra 1986 til 1998.
[ Alle ugens artikler | Hoved oversigt | Grenaa Bladets hjemmeside ]
© Grenaa Bladet 2000