02-11-1998 |
|
F.C. Grenaa 25 år |
![]() |
F. C. kan fejre 25 års jubilæum
Idrætsforeningen Grenaa F. C. kan i disse dage fejre 25 års jubilæum. Fra at være en ren fodboldklub - F. C. står for Football Club - med ganske få medlemmer ved den spæde start tilbage i 1973, er klubben nu blevet en alsidig idrætsforening med over 10 forskellige sportsgrene/afdelinger - og med over 400 medlemmer alt ialt. I dag fremstår foreningen som én af de mest progressive på hele Djursland, idet man i Grenaa F. C. på ingen måde er bange for at starte nye sportsgrene/fritidsaktiviteter op. Ikke alle viser sig at være bæredygtige, men modet til at prøve noget nyt svigter sjældent. Senest har klubben åbnet en afdeling, der tilbyder drage-flyvning under navnet Grenaa F. C. Dragon Club.
Der spilles selvsagt stadigvæk fodbold i Grenaa F. C. - både hvad angår ungdomsspillere, seniorer såvel som Old Boys, der køres som en selvstændig afdeling. Derudover dyrkes der motionsbadminton, folkedans - også for psykisk udviklingshæmmede - square-dance, aerobic, petanque, floorball og som allerede nævnt, drageflyvning. Desuden har klubben gennem årene forsøgt sig med ting som håndbold, bordtennis, ultimate og bueskydning. Disse sportsgrene er imidlertid sat på stand by i Grenaa F. C., men er klar til et come back, hvis interessen herfor skulle vise sig påny.
Driver kiosken i Idrætscentret
Men Grenaa F. C. er også med i mange andre ting. Der afholdes åbent hal-arrangement fra tid til anden og foreningen har endvidere gennem en årrække samarbejdet med den nu hedengangne Grenaa Cityforening omkring sjove aktiviteter i midtbyen, ligesom klubben via sin støtteforening forestår driften af kiosken i Grenaa Idrætscenter, hvor klubben også har sit eget lokale. Støtteforeningen blev oprettet i 1996 med det formål at yde økonomisk støtte til afdelingerne, der honoreres i henhold til, hvor mange timer den enkelte afdeling bidrager med til kioskarbejdet. På denne front er Grenaa F. C. i øvrigt kommet i de landsdækkende mediers søgelys, fordi Levnedsmiddelkontrol-myndighederne har krævet, at de frivillige, ulønnede medarbejdere skal på et to-dages AMU-Center-kursus for at lære at vende en pølse rigtigt - og dermed for at kunne få en myndighedsgodkendelse til at kunne deltage i driften af den offentligt tilgængelige kiosk. I denne sag har FC imidlertid fået støtte fra de danske idrætsorganisationer DGI og DIF, der kæmper for, at idrætsforeningerne undgår en sådan præcedens, idet det angiveligt vil betyde, at foreningerne over det ganske land vil få umulige vilkår at drive kiosk under. Tids- og pengeforbruget, for såvel den enkelte frivillige som foreningen, til at imødekomme et sådant krav, vurderes nemlig til at ville virke som en hæmsko for rekrutteringen af frivillige kiosk-passere. Sagen er endnu ikke afklaret endeligt.
Et lille guldæg
En afsked med kiosk-driften i Idrætscentret ville ske med blødende hjerte, idet den har vist sig at være et rigtig lille guldæg i bestræbelserne på at skabe økonomi til de mange forskellige aktiviteter i FC-regi. Da der skulle investeres i slik- og kaffeautomater blev disse således både købt og betalt kontant, selv om regningen lød på henved 100.000 kroner. Bankospil er en anden indtægtskilde, som Grenaa F. C.'s Fodboldafdeling for sin del også nyder godt af. Hver torsdag aften bankospilles der således i Kulturhuset Pavillonen.
Også et jubilæum for Mr. F. C. - 50-årige Poul Nielsen
Enkelte personer i FC har været med i alle årene, men ingen har haft større betydning for foreningens positive udvikling gennem de seneste 13 år end den nuværende formand for hovedafdelingen, 50-årige Poul Nielsen, der ikke uden grund har fået tilnavnet »Mr. FC«. Poul Nielsen var med helt fra starten af tilbage i efteråret 1973. Det blev til en lang årrække på klubbens seniorfodbold-hold, hvor han agerede forstopper. Rollen forstopper/sweeper, der lukker hullerne og rydder op i forsvaret, hvor andre måske svigter, har han så overført til sit lederarbejde. I 1985 blev han valgt til posten som formand for Grenaa F. C.'s Hovedafdeling, der er foreningens øverste myndighed. Lige siden har han arbejdet som en bersærk for at varetage Grenaa F. C.'s interesser, og ikke mindst finpudse klubbens sociale målsætning om at være et sted, hvor der er plads til alle.
- Det blev sagt om FC, at det var klubben for dem med de »skæve fødder« eller »skæve tæer«. Det var selvsagt ikke korrekt, men der er den sandhed i det, at her kunne folk, der var oversete i den hårde konkurrence i andre klubber, pludselig komme til. Der var plads til alle. Det er et mål vi i FC stadig holder os for øje. Ingen skal afvises, der skal være udfoldelsesmuligheder for alle. Ingen skal stå udenfor og bare være tilskuere. Alle skal være med i noget, udtaler Poul Nielsen i det jubilæumsskrift, som klubben har fået udgivet i anledningen af 25 års jubilæet, der endvidere markeres med en reception i Grenaa Idrætscenter torsdag den 5. november mellem kl. 14.00 og 18.00, plus en stor jubilæumsfest med spisning sammesteds for alle for medlemmer af Grenaa F. C. lørdag den 7. november. Om eftermiddagen vil jubilæet blive festligholdt via opvisninger fra forskellige FC-afdelinger. Blandt andet vil foldboldafdelingen stille med et hold af de spillere, der var med i den allerførste sæson, i forbindelse med en opvisningskamp.
[ Alle ugens artikler | Hoved oversigt | Grenaa Bladets hjemmeside ]
© Grenaa Bladet 2000