22-12-1997 |
|
Jobrotations-projekt i Grenaa sender 150 pædagoger og pædagogmedhjælpere |
![]() |
I april 1996 blev forvaltningen i Grenaa Kommune kontaktet af centerleder Lone Gitz Johansen fra Jydsk Pædagogisk Center i Århus. Hun ville gerne have et møde med kommunen omkring efteruddannelse af pædagoger ansat ved Grenaa Kommuner. Denne spæde kontakt har siden udviklet sig til et større jobrotations- og efteruddannelsesprojekt, som involverer 150 pædagoger og pædagogmedhjælpere foruden 28 ledige vikarer, som er blevet opkvalificeret i et 17-ugers kursusforløb, hvorefter der skal gå ind og afløse de fastansatte pædagoger og pædagogmedhjælpere, mens de er under efteruddannelse på skift.
- Det vi i starten troede skulle være et kursusforløb af 1-2 ugers varighed for det uddannede personale, er nu endt med at blive et tilbud om seks ugers efteruddannelse for samtlige ansatte i daginstitutionerne og skolefritidsordningerne og samtidig opkvalificering af 28 ledige til at indgå som vikarer, når personalet skal på kursus, udtaler afdelingsleder ved Grenaa Kommune, Grethe Frandsen i december-udgaven af personalebladet for medarbejdere ved Grenaa Kommune, »Grenaa På Tværs«.Styregruppe blev nedsat i februarI februar måned 1997 blev der nedsat en styregruppe med repræsentanter fra Jobrotation Djursland, Jydsk Pædagogisk Center, Arbejdsformidlingen, AMU-Center Djursland, BUPL, PMF, institutionsledere og afdelingschefer.
- Samtlige ansatte i daginstitutionerne og SFO'erne har fået et tilbud om 6 ugers efteruddannelse, og med de tilmeldinger der er kommet, kan der ikke herske tvivl om, at der er et stort ønske og behov for efteruddannelse. Der er tilmeldinger fra 100 pædagoger og 50 pædagogmedhjælpere. Uddannelsen skal foregå i ledige lokaler i flygtningelandsbyen på Robstrup Mark, og det første kursushold starter op den 5. januar. De to første kurser vil være for pædagogmedhjælperne, og efterfølgende vil der så blive afholdt 5 kurser for det uddannede personale. Det er et forløb, der vil køre i hele 1998, fortæller Grethe Frandsen videre.Arbejdsmarkeds-råd gi'r en skærvDen 12. maj 1997 indsendte Jobrotation Djursland ved konsulent Niels Erik Iversen en rotationsansøgning til Arbejdsmarkedsrådet for Århus Amt i forbindelse med projektet for pædagoger og pædagogmedhjælpere i Grenaa Kommune omkring finansiering af omkostningerne ved kursusforløbet i 1998.
- Af ansøgningen fremgår, at der i projektet skal bruges 28 ledige vikarer, som skal opkvalificeres i et 17-ugers kursusforløb. De ledige vikarer ansættes så i jobtræning i 6 måneder fra januar 1998 og efter udløbet af de første 6 måneder, påregner vi, at cirka 20 af vikarerne efterfølgende får 6 måneders ustøttet arbejde. Kort sagt betyder det, at vi kan beskæftige mellem 20 til 28 ledige i hele 1998, mens vi får efteruddannet 150 medarbejdere, beretter afdelingslederen, der indledningsvis var meget spændt på, om der ville være et tilstrækkeligt antal ledige, som var interesseret i at gennemgå et 17-ugers opkvalificeringskursus og efterfølgende indgå som vikarer, idet de fastansatte medarbejdere skulle på kursus.Stor interesse hos de ledige- AF-Grenaa indbød ledige til et informationsmøde den 17. juni på AMU-Center Djursland om projektet, og der viste sig at være en meget stor interesse for at deltage fra de lediges side, siger Grethe Frandsen.
I to dage derefter blev de interesserede ledige indkaldt til samtaler på rådhuset, og herefter blev de 28 ledige, der efter samtalerne blev fundet som de bedst kvalificerede, valgt ud og ansat.
Der blev derpå etableret to kurser for de ledige fordelt med 14 på hvert hold. Det første kursus løb fra den 11. august til den 5. december, mens det andet løb fra den 25. august til den 19. december.Styregruppe har samlet trådeneEn projekt-styregruppe har undervejs afholdt fem møder i bestræbelserne på at få projektet sat på skinner på den bedst mulige måde.
- Vi holder møder med jævne mellemrum og klarer på den måde mange praktiske ting, for der er meget at holde styr på, og det bliver nok ikke mindre, idet selve efteruddannelsen starter op først i det nye år, siger Grethe Frandsen.Økonomien?Men hvad med økonomien i projektet - hvem skal betale »gildet«?
- Arbejdsmarkedsrådet har som nævnt givet en bevilling til kursusudgifterne. De ansatte, der hver skal på 6 ugers efteruddannelse, vil få deres normale løn udbetalt. Kurserne for pædagogmedhjælperne er med kursusgodtgørelse og for det uddannede personale med uddannelsesorlov. Da medarbejderne modtager deres normale løn, vil kommunen modtage henholdsvis kursusgodtgørelse og orlovsydelse, og det er disse midler, der skal medfinansiere lønudgiften til de ledige, i den periode de skal i ustøttet arbejde - altså have udbetalt normal løn efter pædagogmedhjælperoverenskomsten. De første seks måneder, hvor de ledige er i jobtræning i institutionerne, vil være uden udgift for kommunen, fortæller Grethe Frandsen.
Om kursusgodtgørelse og orlovsydelserne helt vil kunne dække lønudgifterne i de seks måneder, hvor de ledige skal have normale løn, vil være afhængigt af, hvor meget, der kommer ind i godtgørelse, og hvor mange ledige, der skal i ustøttet arbejde i sidste halvdel af 1998, men institutionerne er også indstillet på at skulle bidrage med midler fra kursuskontoen, hvis det skulle blive nødvendigt, slutter afdelingsleder Grethe Frandsen, der tror på, at de ledige, med det kursusforløb de har gennemgået, vil være godt rustede til at indgå som vikarer, og håber på, at de 150 medarbejdere, der skal på efteruddannelse i 1998, vil få et godt og udbytterigt uddannelsesforløb.
[ Alle ugens artikler | Hoved oversigt | Grenaa Bladets hjemmeside ]
© Grenaa Bladet 2000