22-12-1997

Grenaa Varmeværk nedsætter forbrugsafgiften på fjernvarme

Grenaa Blad logo

Julegave til fjernvarmeforbrugerne i Grenaa:Grenaa Varmeværk nedsætter forbrugsafgiften på fjernvarmeGrenaa Varmeværks julegave til fjernvarmeforbrugerne er en nedsættelse af forbrugsafgiften på fjernvarme i 1998 på 20 kroner pr. MWh fra 310 kroner til 290 kroner pr. MWh. Denne prisnedsættelse skyldes et overskud på 5,2 millioner kroner i 1996-regnskabsåret, og da GV er en non-profit virksomhed, skal alle pengene kanaliseres tilbage til forbrugerne via en reduktion i varmeprisen. Og det sker altså i 1998 - men vel at mærke kun i 1998, idet budgetterne viser, at forbrugsafgiften skal op på 1997-niveauet igen fra og med 1999. Her vil afgiften på en MWh således igen være på 310 kroner.

Alle andre fjernvarmepriser/afgifter overføres uændret til 1998. Abonnementsafgiften er således fortsat på 600 kroner pr. måler, effektafgiften er fortsat 14 kroner pr. m2 og 400 kroner pr. bimåler i abonnementsudgift.

- Man må sige, at vi kører med stabile varmepriser. Priserne er endda så stabile, at vi kan sætte dem ned enkelte år, siger formanden for Grenaa Varmeværk, Frede Frandsen.Afbrydelser i energileveringen her i 1997Men Grenaa Varmeværks forskellige energileverandører er en dark horse i dette spil. Midtkrafts kraftvarmeværk i Grenaa er storleverandør af energi til GV, men har her i 1997 været ramt af en del ulykker, og deraf følgende afbrydelser i energileveringen.

Direktøren for Grenaa Varmeværk, Gert Schou, vurderer på den baggrund, at man derfor nok når op for forbrænding af 900 tons olie mod de budgetterede 700 tons her i 1997.

Når Grenaa Kommunes varmeplan træder endeligt i kraft i år 2002, hvor alle varmeforbrugere skal være koblet på fjernvarmenettet, står Grenaa Varmeværk med et kapacitetsproblem, hvis ikke varmeværket inden da tilføres et forstærket energileverandør-netværk.

- Med små 1.000 nye kunder på nettet skal vi jo kunne levere en hel del mere varme end tilfældet er i dag, og hvis vi skal holde os på den vedtagne målsætning, at vi kun vil bruge 5% olie om året, så skal der laves en fremtidig forsyningsplan, der kan tilføre os den nødvendige mængde energi - helst fra biobrændsler - fra vore leverandører, siger Gert Schou.Rapport til EnergistyrelsenEn arbejdsgruppe og en styregruppe er nedsat med henblik på at finde en løsning på dette problem inden fjernvarmenettet er fuldt udbygget i år 2002.

En mulighed, der kigges på, er en opgradering af det kommunale Affaldsforbrændings-anlæg, der i forvejen levere affaldskraftvarme til Bredstrup-nettet. En anden kunne være etablering af en større keddel på Midtkraft-anlægget. Til januar år 2000 skal der foreligge en rapport til Energistyrelsen, hvor der skal være taget højde for disse ting. Ambitionen er fortsat at holde fast i et årligt olieforbrug på maksimalt 5% af den samlede energimængde til forbrugerne - både af hensyn til økonomien - olie er dyrt - og af hensyn til miljøet.Nye takstregler for tilslutning kommer i 1999De mellem 900 til 1.000 varmeforbrugere (oliekedler og elvarme), som skal konvertere til fjernvarme inden år 2002, skal betale en tilslutningsafgift og et stikledningsbidrag til Grenaa Varmeværk for at komme på nettet. Investeringsbidraget har hidtil andraget et fast beløb for alle boligtyper. Her i 1997 er prisen 13.000 kroner for investeringsbidraget. En afgift, der årligt er steget med 1.000 kroner, og som det var tanken skulle stige med dette beløb frem til og med år 2002, hvor prisen så ville være 18.000 kroner. Men den går ikke. Dansk Fjernvarme Forening og Gas- og Varmeprisudvalget har i forening dekreteret nye takstregler på området. De betyder, at investeringsbidraget ikke må blive dyrere end 15.000 kroner, og at der fra dette beløb og nedefter skal gradueres i prisen afhængigt af boligtypen. Dyrest for et parcelhus - billigere for en lejlighed, eksempelvis. Hidtil har man kørt med samme pris til alle boligtyper. Det er man i Grenaa Varmeværk også nødt til at gøre i 1998, da man ikke har kunnet nå at

indføre prisgradueringerne. Investeringsbidraget i 1998 er således 14.000 kroner for alle, der bliver tilsluttet GV. Stikledningsbidraget er 500 kr. pr. meter. Gradueringerne i priserne kommer først på fra og med 1999, hvor man når op på det maksimale investeringsbidrag/tilslutningsafgit på 15.000 kroner. De tre følgende år frem til varmeplanens ikrafttræden, vil der således ikke ske en årlig hævning af dette beløb. Venter man med at koble sig på nettet i år 2002, vil prisen til den tid altså fortsat være 15.000 kroner. Vil man nå at have rabat på tilslutningsafgiften, gælder det således om at skynde sig at henvende sig til varmeværket inden årets udgang. 1997-prisen på 13.000 kroner kan man stadig lige nå at blive noteret for. Fra den 1. januar 1998 er prisen 14.000 kroner, hvilket dermed bliver det sidste år med mulighed for at opnå rabat på det maksimale afgiftsbeløb.

Varmeværkets næste generalforsamling afholdes i øvrigt torsdag den 26. marts 1998 på Stena Hotel i Grenaa. Her skal forsamlingen blandt andet tage stilling til forslag om modernisering af vedtægterne på enkelte områder.

[ Alle ugens artikler | Hoved oversigt | Grenaa Bladets hjemmeside ]

© Grenaa Bladet 2000