08-12-1997 |
|
Atrazin-rester i boring ved Homå falsk alarm |
![]() |
For lidt over en måned siden lukkede Grenaa Kommune boring nr. 7 ved Homå. En vandprøveanalyse under Miljø- og Levnedsmiddelkontrollen havde afsløret rester af pesticid- og nedbrydningsstoffet desethyl-atrazin - en forurening over grænseværdierne - i vandet fra boringen. I sidste uge indløb der imidlertid en kontrolanalyse fra samme boring, men den viste sjovt nok ikke noget spor af stoffet. På det pågældende laboratorium var der nemlig sket en forbytning af to vandprøver.
- Vi havde godt nok også svært ved at forestille os, hvordan pokker det skulle være gået til, at netop dette nedbrydningsstof skulle befinde sig i området, for det kan kun forekomme ved dyrkning af majsmarker, og dem er der ikke nogen af omkring boring nr. 7, siger Jens Bach, afdelingschef på teknisk forvaltning i Grenaa.
Teknisk forvaltning har netop afsluttet prøvetagninger i alle 24 boringer i kommunen, og resultaterne herfra viser ingen tegn på forekomster af nogle af de 8 pesticidstoffer, man normalt undersøger for. Fra og med næste år skal der imidlertid også undersøges for 25 stoffer, som både omfatter hovedgrupperne af stoffer samt nedbrydningsrester fra samme. Disse noget mere omfattende undersøgelser er forvaltningen i færd med at foretage, men indtil videre er der stadig ingen tegn på, at der skulle husere nedbrydningsstoffer fra pesticider heller.
- Men sådanne kan jo dukke op fra den ene dag til den anden. Skulle det ske må vi i første omgang ind og kigge på om grænseværdierne overholdes, og eventuelt om vi kan »fortynde« os ud af problemet. Selv om man finder kilden, og får den stoppet, har man jo ikke løst problemet af den grund, fordi der vil kunne gå lang tid før en sådan rest af et nedbrydningsstof vil være udvasket af sig selv, siger afdelingschef Jens Bach, der dog er lettet over, at der i første ombæring var tale om falsk alarm fra boring nr. 7 ved Homå. Boringerne i området repræsenterer nemlig halvdelen af kommunens samlede vandforsyning.
Grenaa Kommune har forlangt at få en skriftlig redegørelse fra Miljø- og Levnedsmiddelkontrollen angående den forbyttede vandprøve. Sorteper må formodes at være givet videre til rette vedkommende.
[ Alle ugens artikler | Hoved oversigt | Grenaa Bladets hjemmeside ]
© Grenaa Bladet 2000