13-10-1997

Budget-debatten der kom ind fra kulden

Grenaa Blad logo

Ved sidste uges byrådsmøde i Grenaa Kommune vedtog byrådet, med afstemningerne om en række ændringsforslag, kommunens budget for 1998. Men debatten omkring budgettet for 1998 var et stykke tid undervejs i en velbesøgt byrådssal med en 60-70 tilhørere, for kommunens afgående borgmester Arne Jessen indledte seancen med at køre afstemningerne om ændringsforslagene igennem punkt for punkt i stedet for at starte med de generelle og/eller specifikke kommentarer til budgettet for 1998. Da der fra flere sider af salen blev rejst kritik mod denne fremgansmåde, sagde borgmesteren, at han opfattede sagen således, at der var tale om 2. behandlingen af budgettet for 1998, ikke et vælgermøde, og at han i øvrigt havde opfordret alle og enhver til at tage ordet på et hvilket som helst tidspunkt under afstemningerne - det være sig med generelle og/eller specifikke betragtninger omkring budgettet.

Så efter nogen mukken i geledderne kom debatten således i gang.

Venstres Leif Pieler lagde ud med de generelle betragtninger.


20 mio. kroner ekstra ind i skat- De højere skatter giver kommunen en ekstraindtægt på 20 millioner kroner, og de penge bruger vi til serviceudvidelser på en række områder. Blandt andet i hjemmeplejen og for institutionspladser, men vi har altså ikke råd til det hele. Man må se realistisk på tingene, og ikke bare lade udgifterne løbe i vejret. Vi er også nødt til at kigge nærmere på områder, hvor der er et overforbrug. Her tænker jeg på folkeskolen, hvor vi ligger 5.000 kroner over landsgennemsnittet i udgift pr. elev. Det er vi nødt til at se på. Det er muligt, det ikke er Ø-tiden, der er problemet, men så må vi sammen med skolerne analysere os frem til, hvor hunden så er begravet, så vi kan komme ned på noget der ligner landsgennemsnittet. Det er en måde at få råd til andre ting også, sagde Leif Pieler.


Uenig formandFormanden for F- og K-udvalget Erik Hoberg var modstander af, at man bare skar i blinde på folkeskoleområdet, eller for den sags skyld blot giver sorteper videre til skolebestyrelserne, idet besparelser skal udmøntes. Han pegede også på, at nøgletallene på området ikke var sammenlignelige fra kommune til kommune, fordi man ikke regnede de samme ting med. Han kritiserede også de borgerliges forsøg på at skære i skolefritidsordningen.

- Der er tale om et slet skjult forsøg på at nedlægge ordningen, idet man foreslår at gøre den ringere, samtidig med, at man gør den dyrere. Det er da et forsøg på at få folk til at fravælge ordningen, så den må lukke, sagde Hoberg.


Et forsvarligt budgetSocialdemokratiets borgmesterkandidat Gert Schou gjorde opmærksom på, at selv om man lod skatterne stige, så vil det ikke blive nemmere at lave budget de kommende år, omend han synes, at det gamle byråd afleverer et forsvarligt budget til det kommende.

SF'eren Allan Andersen var ikke begejstret for 1998-budgettet.

- Budgetforhandlingerne for 1998 har været en gentagelse af de seneste års budgetparodier. S samt V &K går arm i arm - og S bruger alle kneb på at forsøge at fortælle, at der er forskel på dem og de borgerlige. Skal der findes skurke i dette byråd, må det dog være den borgerlige fløj, der har kørt kommunens økonomi i sænk. De har smart benyttet sig af at have flertal i økonomiudvalget - og lidt tilfældigt har de endvidere fået opbakning fra en løsgænger i byrådet, sagde SF'eren blandt andet.


OverbudspolitikGert Schou svarede på indlægget ved at konstatere, at SF blot konsekvent kører overbudspolitik.

- Der kan ikke blive råd til det hele. SF profilerer sig ved bevidst at cykle udenom ethvert samarbejde med de øvrige partier i byrådet. Det ville være rart, hvis man kunne opleve SF i et konstruktivt samarbejde omkring et budget. Det er set i Århus, så hvorfor ikke her?, spurgte borgmesterkandidaten.

De Konservatives Lisbeth Steninge bemærkede, at S og Gert Schou havde udvist økonomisk ansvarlighed i budgetfasen, men hun havde fortsat umådeligt svært ved at forstå, hvorfor man herfra ikke vil skære tilskuddet til en LO-socialrådgiver væk. Bortskaffelse af huslejenævnet var de to politikere heller ikke enige om, men Lisbeth Steninge forsvarede besparelsen med, at en kommune af Grenaa's størrelse ikke er forpligtet til at have et sådant nævn, og at dets opgaver i øvrigt kan løses lige så godt af den gratis rets- og advokathjælp i Grenaa og Boligretten.

Generelt mente hun, at man havde lavet et budget, man ikke behøvede at være specielt stolte af med henvisning til skattestigningerne og lånefinansiering til anlægsopgaver på 8 millioner kroner. Hun mente dog, at der var tale om et brugbart budget, og at det var glædeligt, at der kun var henved 1 million kroner der skilte fløjene ud af et budget på over 400 mio. kroner. De kommende år tilsiger stram økonomisk styring og et minimum af tillægsbevillinger, vurderede hun.


Kikkerten for det blinde øjeVenstres Knud Kildal mente, at SF'erens beskyldninger skyldtes, at han konsekvent satte kikkerten for det blinde øje.

- Vi har trods alt forhøjet udgifterne med 25 millioner kroner, men SF fokuserer vanen tro på den lille million i budgettet, der kan kaldes for nedskæringer, sagde Knud Kildal, der fandt det glædeligt, at man i et bredt samarbejde med S har kunnet blive enige om det meste. Han mente heller ikke man kunne sige, at de borgerlige havde kørt kommunens økonomi i sænk.

- Kommunens økonomi er lige så god som den plejer med en kassebeholdning over det vedtagne niveau. Hvis SF får magten byrådet er jeg omvendt alvorligt bange for, at både borgernes og virksomhedernes økonomi bliver kørt i sænk, og det kan kommunen ikke være tjent med, sagde han endvidere.


Ik' så ringe enddaArne Jessen rundede debatten af med at konstatere, at man havde fået vedtaget et budget, der ikke var så ringe endda. Han fandt det ok, at man tog nogle gevaldige diskussioner undervejs.

- Vi har været enige om de fleste ting, og man kan endvidere sige, at vi også har været enige om de ting, vi har været uenige om, sagde han.

Og med disse ord blev budgettet for 1998 endeligt vedtaget.

[ Alle ugens artikler | Hoved oversigt | Grenaa Bladets hjemmeside ]

© Grenaa Bladet 2000