15-09-1997 |
|
Fredelig budget-debat |
![]() |
1. behandlingen af Grenaa Kommunes budget for 1998 var en relativ fredelig affære, fordi der er tegn i sol og måne til et bredt budgetforlig mellem Socialdemokratiet og Venstre og De Konservative, der tilsammen sidder på 17 ud af de 19 sæder i Grenaa Byråd.
Borgmester Arne Jessen indledte budgetdebatten ved at konstatere, at man skulle 10 år tilbage for at finde en skattestigning på et niveau, som der bliver tale om i år.
- Det er beklageligt, at skatteskruen dermed får en tand op ad, men efter at have kulegravet budgettet har vi måttet konstatere, at det ikke lader sig gøre at redde budgettet for 98 udelukkende ved hjælp af sparekniven. Vi har ganske enkelt ikke andet valg end at forhøje personskatten og grundskylden, sagde borgmesteren, som dermed gik ind på årsagerne til kommunens skrantende økonomi.Ekstraudgifter til børn og ældreByrådet var selv ansvarlig for noget af det, fordi der er blevet afsat ekstra midler til ældreforsorg og børneområdet, men den største og mest tungtvejende årsag til problemerne mente borgmesteren man skulle finde på Christiansborg, hvor regeringen incl. en vis Hr. Lykketoft, ikke gør det specielt nemt at være en kommune af Grenaa's størrelse.
- Vi forsøger at leve op til regeringens målsætninger på en lang række områder - blandt andet pasningsgaranti - men vi får ingen penge til formålet. Snarere tværtimod. Vores bloktilskud befinder sig på 91-niveau, og vi har således ikke fået dækning for seks års prisstigninger. Ej heller har vi fået dækning for udgifter i forbindelse med et øget børnetal. Vores bidrag til kommunernes udligningsfond, hvor de mindre kommuner betaler forholdsvist mere til de større, er der sket en fordobling af udgiften inden for en meget kort periode, så vi nu må af med 27 mio. kroner på den konto. Der forsvinder 31 mio. kr. til arbejdsmarkedsbidrag ud af kommunen. Disse poster repræsentere alene et manglende finansielt grundlag på 45 mio. kr., og med dækning for disse ville en skattestigning ikke være kommet på tale, så man kan sige, at det er regeringen og Folketinget, der tvinger os til at hæve skatterne, sagde borgmesteren, der blev suppleret af sin gruppeformand Gert Schou, som nævnte en anden grund til, at det var gået s
kævt - budgettet for 1997.
- Dette makværk, hvor enkelte stemte for udgifterne uden at stemme for indtægterne, bærer også en stor del af skylden. Man kunne frygte, at sidste års problemer med at lave et bredt forlig ville kaste grus i maskineriet i år, som jo er et valgår. Dette er heldigvis ikke sket. Vi står foran vedtagelsen af et godt og økonomisk forvarligt budget for 1998. Naturligvis er der ting i budgettet, der gør ondt på flere af os, men sådan må det nu engang være. Sådan er livet, sagde viceborgmesteren, der mente, at det var vigtigt, at det gamle byråd dermed kunne aflevere et ordentligt budget til det nye.SF'er ikke imponeretSF'eren Allan Andersen bifaldt skatte- og grundskyldsstigningen, men var ellers ikke særligt imponeret over budgetforliget, som han synes indeholder asociale nedskæringer på en lang række områder. Han fandt, at der ingen grænser var for den borgerlige lejrs fantasi, idet det drejede sig om at finde besparelser i Grenaa Kommune, og han beklagede dybt, at socialdemokraterne hoppede med på vognen et stort stykke af vejen. For at øge indtægterne yderligere - blandt andet for også at lave et fuldt udbygget kulturhus - foreslog han, at kommunen også indførte en dækningsafgift på erhvervsejendomme.97-budget bærer ikke skylden sagde Knud Kildal(V)Venstres Knud Kildal afviste, at budgettet for 1997 skulle bære nogen større skyld for den skrantende økonomi, idet dette budget ser ud til at kunne holde, og endda ende med et lille plus. Med hensyn til skatteforhøjelsen i kommunen trøstede han sig selv og borgerne med, at der faktisk samlet bliver tale om en skattelettelse for alle indkomstgrupper, idet man tager højde for regeringens skattereform, som er på vej til at træde ind i sit sidste år. Omvendt var han meget lidt glad ved at skulle stemme for en lånefinansiering af Vestre Skole-projektet, men at der var formildende omstændigheder ved lånet, som hurtigt skulle kunne bringes ud af verden.
Budgettet blev sendt til 2. behandling, hvortil der utvivlsomt vil forelægge flere ændringsforslag.
[ Alle ugens artikler | Hoved oversigt | Grenaa Bladets hjemmeside ]
© Grenaa Bladet 2000