08-09-1997 |
|
Et jubilæumsbarn blev født på Grenaa Centralsygehus |
![]() |
Vejrguderne var Grenaa Centralsygehus venligt stemt på sygehusets 75 års jubilæumsdag lørdag den 30. august. Tørvejr og dejligt sensommervejr blev der serveret på dagen, selv om det havde øset ned dagen før. Og som om det ikke var nok, så blev jubilaren også betænkt med et jubilæumsbarn. Lise og Ole Bach fra Ebeltoft fik en lille datter på sygehuset denne dag.
Receptionen blev holdt i et telt i sygehusets have, hvor særligt indbudte gæster mødte op i stort tal med lykønskninger gaver og taler. Amtsborgmester Ib Frederiksen lagde ud med den konstatering, at Grenaa Centralsygehus er et moderne sygehus med 7.000 inlæggelser og 12.000 ambulante patientbehandlinger om året. Og ikke mindst en lægestab på 25 overlæger og 18 reservelæger.
- Mon ikke sygehusets første og dengang eneste overlæge, Axel Klindt, ville undre sig over, at lægestaben er forøget med langt over 1000% gennem årene. Er befolkningens sundhedstilstand blevet så ringe? Undertiden deler jeg Klindts formodede forundring, sagde amtsborgmesteren, der roste sygehuset for at løse opgaverne for færre ressourcer end landsgennemsnittet.Kun ny istid kan lukke sygehuset- Grenaa Centralsygehus har en lang fremtid foran sig indtil en eventuel ny istid måtte skubbe Djursland ud i Århus Bugten, sagde Ib Frederiksen med et vanligt glimt i øjet.
Formanden for Sygehusudvalget i amtet, Knud Erik Særkjær, erklærede, at amtet bevidst har besluttet at satse på GC ved at styrke patientbehandlingen til nu også at omfatte udskiftningen af hofter og knæled. Foruden en renoverings- og investeringsplan, som kommer til at tilføre sygehuset 25 mio. kroner ekstra de næste år.
- 75% af alle sygehuspatienter i optageområdet benytter GC. Det er en stigning, og målet er 80%, så universitetshospitalerne kan blive aflastet endnu mere. Det skaber nærhed og kvalitet i behandlingen med mange specialister, sagde Særkjær, der også nævnte lægeteam-samarbejdet med Randers Centralsygehus og bookingsystemet som store succeshistorier.
- Altsammen ting, der tegner et billede af et visionært og rationelt drevet sygehus. GC har med andre ord et godt fundament for de næste 75 år også, sagde han til slut.Snævre rammerNæstformanden for hovedsamarbejdsudvalget, Else Marie Lassen, ønskede sygehuset tillykke på medarbejdernes vegne, men undlod ikke at gøre opmærksom på, at de snævre økonomiske rammer, som udstikkes fra amtets side, ikke gør det til en dans på roser at være ansat på GC.
- Men jeg synes det er et velfungerende sygehus på trods af de snævre rammer. Og vi har været gode til at markere sygehuset udadtil - senest ved at spare på herreunderbukser. Men det høje aktivitetsniveau tilsiger, at vi burde være endnu flere end vi er. Og huset er ikke helt vedligeholdt som det burde, men indeni er den 75 år »gamle dame« meget ungdommelig, omend med tendens til anstrengelsestræthd engang imellem, sagde Else Marie Lassen.TryghedFormanden for Grenaa Kommunes Familie- og Kulturudvalg, Erik Hoberg, sagde i sin tale, at GC betyder utroligt meget for byen og kommunen.
- Det giver tryghed at have sygehuset tæt på sin bopæl, og så er det jo ikke at kimse af, at det er en af kommunens allerstørste arbejdspladser. I 80'erne kom vi i den uvante situation, at vi pludselig skulle til at kæmpe for vores sygehus, men den kamp er heldigvis blevet vundet, sagde Erik Hoberg blandt andet.
Èn af de læger, der har fået en del af sin uddannelse på GC er praktiserende læge i Grenaa, Niels Frederik Pedersen, og han var den sidste i talerækken.
- Det er blevet større og større på alle måder siden jeg blev uddannet her for 20 år siden, men man kan sagtens hævde, at det er ét af landets mest effektive sygehuse. De praktiserende læger er bindeleddet mellem patient og sygehus, og på den led er vi meget stolte over det tætte samarbejde, som er opstået mellem os og GC via praksiskonsulentordningen, sagde Niels Frederik Pedersen, der netop er ansat som praksiskonsulent på sygehuset nogle timer hver uge.Ris til jubilarenLidt ris ville han dog gerne levere midt i al rosen. Han havde gerne set, at de praktiserende læger kunne henvise patienter til røntgenundersøgelser uden at disse skal omkring skadestuen først.
Herefter blev der serveret en stor forkost-buffet og underholdning ved Grenaa Blæserne i teltet. Om eftermiddagen var alle borgere i optageområdet inviteret til åbent hus-arrangement på sygehuset, og der var flere hundrede der benyttede sig af muligheden for rundvisning på sygehuset plus en lang række andre aktiviteter.
[ Alle ugens artikler | Hoved oversigt | Grenaa Bladets hjemmeside ]
© Grenaa Bladet 2000