08-09-1997

Grenaa Blæsernes 10 års jubilæum fejres med stor jubilæumskoncert!

Grenaa Blad logo

Den 14. september 1987 blev harmoniorkestret Grenaa Blæserne stiftet af en kreds af musikalske Grenaa-borgere med Henning Stoffer, Knud Hansen og Werner Scherer i spidsen. Dermed kan orkestret, der p.t. tæller 37 musikere, i den kommende weekend fejre sit 10 års stiftelsesjubilæum, og det kommer til at foregå lørdag den 13. september efter alle kunstens regler med reception i Restaurant »Fru Stoffer« på 1. sal i »Det Gyldne Krus« i Lillegade, stor jubilæumskoncert i Grenaa-Hallen om eftermiddagen og gallaaften i Kulturhuset Pavillonen samme dag om aftenen med spisning og dans til Glenn Miller-orkestret »Live 18« for orkestrets medlemmer og venner af orkestret.

Den første snak om dannelsen af orkestret startede tilbage i marts 1987. Herefter blev de første toner slået an i Werner Scherers kælder. Man gik i gang med at søge efter egnede musikere, og den 14. september kunne den stiftende generalforsamling afholdes. I løbet af ingen tid blev der solgt sponsorkontrakter for 225.000 kroner hos de handlende/erhvervslivet, så orkestret dermed fik en flyvende start.

- Det lokale erhvervsliv har støttet os utroligt meget i alle 10 år, og uden denne opbakning havde der næppe været noget orkester, for en tilsvarende opbakning har vi desværre ikke nydt fra kommunens side, selv om borgmester Arne Jessen altid har udvist velvilje overfor os. Vi er jo ikke et officielt byorkester og som sådan ikke berettiget til nogen form for støttetilskud fra hverken amt eller kommune, siger Henning Stoffer.Hører under musikskolenOrkestret hører under Grenaa Musikskole og tager sig betalt med en fast takst i det omfang det hyres til officielle lejligheder. Og dem har der været mange af gennem de 10 år. Man kan uden at tage munden for fuld godt sige; »ingen større begivenhed i Grenaa uden Grenaa Blæserne«. Den første uniformerede optræden fandt sted ved åbningen af Telebutikken i Lillegade den 20. oktober 1987, og det er Grenaa Bladet så heldig at have et billede af. Her kan man også se Grenaa Blæsernes første dirigent, Bent Otto, fra Viborg, der svingede dirigentstokken i de første fem år. De seneste fem år har denne vigtige opgave været lagt i hænderne på Max Kielgast, der endvidere har komponeret flere numre til Grenaa Blæserne. Dette bliver også tilfældet i forbindelse med stiftelsesjubilæet, idet Max Kielgast har komponeret musikstykket, »Lille suite for Djurs og Mols«, som vil blive uropført ved blæsernes jubilæumskoncert i Grenaa-Hallen på lørdag.Beløb til rejsefond modtages gerneI forbindelse med receptionen hos »Fru Stoffer«, vil blæserne gerne henstille til dem, der påtænker at skænke dem en gave, at denne i så fald kommer til udtryk i form af et bidrag til blæsernes rejsefond. Det være sig i form af en check eller indbetaling på fondens girokontonummer.

- Vi havde sidste år en pragtfuld tur til Prag, men vi kunne godt have været bedre akommoderet - både geografisk og komfortmæssigt - og da vi skal ud og rejse i 1998 er det vigtigt, at der kommer til at stå en pæn sum penge på rejsekontoen. Jo flere penge der er i fonden, jo billigere bliver rejsen for det enkelte medlem, samtidig med, at vi dermed også kan få råd til at bo godt, siger bestyrelsesmedlemmet Axel Frandsen, der er tidligere overlæge ved Grenaa Centralsygehus. I den forbindelse kan han nævne, at der ligger en invitation fra Grenaa's tyske venskabsby Siegen og venter på at blive imødekommet.Mangler ungeMen ved et jubilæum er der som regel også belæg for at kigge fremefter, og det gør Grenaa Blæserne med fortrøstningsfuldhed i sindene, omend man ikke er blind for de problemer, som orkestret notorisk er plaget af, nemlig dette, at mange af de helt unge orkestermedlemmer typisk forlader orkestret samtidig med, at de forlader byen for at starte på en videregående uddannelse.

- Men det er jo et problem, som vi deler med alle mulige andre foreninger i byen, og det er blot en omstændighed som vi må bruge positivt i en stædig og kontinuerlig kamp for hele tiden at finde nye - gerne unge - medlemmer til orkestret. På den led har vi - og har hele tiden haft - et godt samarbejde med FDF's orkester, hvorfra vi har rekrutteret mange folk. Nogle spiller begge steder, siger Henning Stoffer, der ser FDF som en naturlig fødekæde for Grenaa Blæserne.

På kort sigt glæder orkestret sig blot til den store festdag på lørdag, hvor orkestret håber, at rigtig mange borgere fra Grenaa og omegn vil komme og dele jubilæumsfestlighederne med blæserne. Og Grenaa Bladet skulle tage meget fejl om ikke både »Blæsernes March« og »Salut for Grenaa« vil give genlyd i Grenaa-Hallen på lørdag. Blandt meget andet. Solister ved koncerten vil der også være i skikkelse af den lokale sangerinde Christine Bjerregaard og trompetisten Henning Stoffer. Men der vil også blive inviteret til fællessang.

[ Alle ugens artikler | Hoved oversigt | Grenaa Bladets hjemmeside ]

© Grenaa Bladet 2000