25-08-1997 |
|
Amtsinstitution/bofællesskab ved Ålunden i Grenaa for psykisk og fysisk handicappede |
![]() |
Trods uenighed i Grenaa Byråd udsendes lokalplanforslag for:Amtsinstitution/bofællesskab ved Ålunden i Grenaa for psykisk og fysisk handicappedeHvis et netop udsendt forslag til lokalplan nr. 131 bliver endeligt vedtaget i Grenaa Byråd efter en offentlighedsfase på otte uger, så skal der opføres en amtsinstitution/bofællesskab med tilhørende aktivitetshus ved Ålunden i Grenaa for voksne fysisk og psykisk handicappede med tilknytning til Institutionen Trekanten. Området har i lokalplan nr. 65 ellers hidtil været udlagt til åben, lav boligbebyggelse - ikke institutionsbyggeri - hvilket har fået grundejerforeningen i området til at reagere skarpt på nyheden om de mulige nye naboer. Her føler man, at man har købt/bygget hus på et falsk grundlag, hvilket beboerne i området har givet udtryk for i en skrivelse til amt og kommune den 13. april og på et borgermøde i sagen den 12. maj. Disse argumenter mod et sådant byggeri gjorde så stort et indtryk på Venstre-folkene Mogens Blach, Thomas Høj Rasmussen og Hans Ole Malfeld - alle medlemmer af Teknisk Udvalg - at de som mindretal i udvalget indstillede, at alternative placeringsmuligheder burde undersøges først
. Arealer ved Åstrupparken, Lergravsvej og Hessel blev forelagt amtet, som besigtigede dem og sagde nej tak. Dermed fastholdt amtet ønsket om at bygge i Ålunden, og efter nogen forsinkelse var lokalplanforslaget derfor nået i byrådssalen igen tirsdag i sidste uge, hvor et flertal i byrådet vedtog, at sende det i offentlig høring. Forslaget er altså ikke vedtaget endnu, men afventer kommende indsigelser, som skal behandles af embedsmænd og politikere forud for en eventuel endelig godkendelse af lokalplanforslaget.Formand beklagede uenighed i udvalgetVenstres viceborgmester, og formand for Teknisk Udvalg, Mogens Blach, lagde ud med at beklage, at det ikke var lykkedes for udvalget, at nå til enighed i denne sag, og at han i øvrigt ikke kunne medvirke til at sende lokalplanforslaget ud.
- Alternative placeringer har været undersøgt, og amtet har altså forkastet dem alle tre. Man siger altså fra amtets side, at der ikke findes alternative placeringer. Jeg anerkender, at byrådet skal sørge for at tilføre kommunen nye arbejdspladser og være behjælpelig med at finde plads til disse mennesker, men jeg kan i denne sag ikke se bort fra, at beboerne i Ålunden føler sig ekstremt dårligt behandlet i denne sag og at de har vægtige argumenter for en anden placering af en sådan institution end i Ålunden. Det bør med andre ord kunne lade sig gøre at lægge denne amtsinstitution et andet sted i Grenaa, sagde Mogens Blach.Venstre-smartnessSocialdemokratiets Gert Schou var ikke enig med sin viceborgmesterkollega.
- Amtet har forholdt sig nøgternt til de andre palceringsmuligheder og har konkluderet, at Ålunden er det bedste sted. Lad os nu få forslaget ud i offentlighedsfasen, så de normale spilleregler kan blive fulgt. Vi har dog før taget et lokalplanforslag af bordet, hvis modstanden mod det var tilpas stor og tilpas saglig. Jeg kan derfor ikke tage Mogens Blach's adfærd for andet end smartness op til valgkampen, sagde Gert Schou.
Venstres Kai Hansen var ikke imponeret over amtets behandling af sagen, og mente, at det ikke var en sober behandling man udsatte beboerne i Ålunden for.Splittet V-gruppeVenstres Lotte Horneman indskrev sig på den fløj i den borgerlige lejr, som syntes, at det var ok at sende lokalplanforslaget ud.
- Man bør nok også se sådan på sagen, at amtet før har opført tilsvarende institutioner uden nævneværdige problemer for omgivelserne, og at man bør glæde sig over de amtslige arbejdspladser, som dermed byder sig på den led, sagde hun.
Mogens Blach replicerede i henhold til Gert Schou's indlæg, at der ingenlunde var tale om smartness.
- Sagen er jo helt konkret den, at de indsigelser, der kommer imod forslaget, er velbegrundede. Ikke mindst med den vinkel på sagen, at vi aldrig nogensinde før har taget et område ud af en lokalplan for dér at lave en helt ny lokalplan, sagde han.3 parcelhusgrunde en »bufferzone«De Konservatives Lisbeth Steninge var ikke enig, idet hun fastslog, at det sydligste delområde i den nye lokalplan udelukkende bør udstykkes til tre parcelhusgrunde, og ikke til en eventuel udvidelse af institutionen, som amtet ellers ønsker - altså en form for bufferzone mellem de nuværende parcelhuse i Ålunden og den kommende amtsinstitution.
- Jeg vil være frygteligt ked af at skulle sige til disse mennesker, der bor rundt omkring i byen i forvejen uden at genere nogen, at vi altså ikke kan finde et sted til et bofællesskab til dem. Der er tale om selvhjulpne mennesker, der blot skal have et sted at være. Nørre Djurs Kommune har haft stor succes med at placere sådanne bofællesskaber i villakvarterer. Her forløber naboskabet godt, og der er ikke nogen grund til at tro, at noget andet skulle ske i Ålunden, sagde hun.
Borgerlistens Leo Andreasen var enig. Han fremførte, at det var nogle af byens egne handicappede medborgere, og at idéen med det hele netop var at integrere dem med det øvrige samfund - ikke placere dem på en mark, hvor kragerne vender.SF'er harmedesSF's Allan Andersen holdt sig indtil dette tidspunkt ude af debatten, fordi han som socialpædagog for amtet, arbejder med de pågældende handicappede, og dermed planerne om et bofællesskab i Ålunden, men han ville alligevel ikke undlade at gøre opmærksom på, at han harmedes over Mogens Blachs indlæg, og i øvrigt havde svært ved at se, at sagen skulle handle om, hvorvidt en grundejerforening følte sig skidt behandlet af kommunen gennem 10 år.
Stemmerne for, at lokalplanforslaget skulle udsendes, fordelte sig således, at alle stemte for flertalsindstillingen fra Teknisk Udvalg og Økonomiudvalget, undtagen Kai Hansen, Mogens Blach, Hans Ole Malfeld og Thomas Høj Rasmussen, der alle stemte imod, mens Leif Pieler hverken stemte for eller imod.
[ Alle ugens artikler | Hoved oversigt | Grenaa Bladets hjemmeside ]
© Grenaa Bladet 2000