11-08-1997 |
|
Fusion mellem børnehaven og vuggestuen i Børneinstitutionen »Åkanden« i Grenaa |
![]() |
I børneinstitutionen »Åkanden« ved Søndenå i Grenaa blev der mandag i sidste uge holdt Åbent Hus-arrangement i en helt speciel anledning. Institutionen, der hidtil har bestået af henholdsvis en vuggestue med 12 børn og en børnehave med 19 børn, åbnede nemlig op denne dag som en integreret institution, hvilket vil sige, at vuggestuen og børnehaven på sin vis er blevet fusioneret. Det giver nogle åbenlyse fordele for både børnene, forældrene og personalet.
Hidtil har det nemlig ikke været en selvfølge, at et vuggestuebarn i »Åkanden« også kunne rykke op og blive et børnehavebarn i institutionen, når den tid kom. Mange frustrerede forældre har således oplevet, at måtte flytte deres 3-årige barn fra de trygge omgivelser i »Åkanden« til en helt anden børneinstitution i byen. En omvæltning for både barn og forældre med en kortere eller længere tilpasningsperiode til følge for alle parter. Igennem efterhånden seks år har institutionen, inklusive forældrebestyrelsen, skubbet på overfor arbejdsgiveren Grenaa Kommune for at blive godkendt som en integreret institution, så et 0-årigt »Åkande-barn« kan få mulighed/garanti for også at kunne blive et 6-årigt »Åkande-barn«. Det er nu her i 1997 lykkedes at få forvaltning, politikerne og personalegruppen med på idéen, og i sidste uge blev vuggestue og børnehave i »Åkanden« således lagt sammen til én institution. Omend med aldersopdelinger i tre grupper - de 0-2-årige, de 3-4-årige og de 5-6-årige - men det har også sine klare fordele for både børn og personale, hævder institutionens leder, Elsebeth Møller, der oplever gruppeopdelingen som en god mulighed for at skabe mere »luft« omkring børnene med denne nye mulighed for at opdyrke nogle flere alderssvarende aktiviteter for de enkelte grupper.Rykker automatisk gennem grupperneNår man så først er kommet ind i »Åkanden«, så rykker det enkelte barn i takt med tidens fylde ganske enkelt automatisk op gennem grupperne indtil barnet skal forlade institutionen for så at gå i børnehaveklasse. Men børnene rykker ikke gennem grupperne med det ene øje på fødselsdatoen. Oprykningen sker idet personalet finder barnet modent dertil, fortæller Elsebeth Møller.
- Vi kan bedre tilgodese de enkelte gruppers behov og virkelyst ved at lave denne tredeling, fordi de 3-6-årige nu er opdelt i to grupper. Disse større børn kan vi nu samle omkring nogle flere udflugtsaktiviteter, eksempelvis to faste udedage om ugen, hvilket samtidig skaber noget mere luft omkring de mindre børnehavebørn, og det er en stor fordel for alle parter. Omvendt må man sige, at det stiller nogle andre krav til personalet omkring fleksibilitet, fordi det afhængigt af gruppernes størrelse uvægerligt vil forekomme noget personalerokering rundt i grupperne, siger Elsebeth Møller.Kommunens eneste integrerede institution»Åkanden« er dermed blevet den eneste integrerede institution i hele kommunen, og det er institutionen selv - helt uden at skele til andre - der har lagt rammerne for den nye struktur.
- Vi har søgt om at blive integreret institution en 3-4 gange i årenes løb, men det er altså først nu at forvaltning, politikere og personale har fundet tiden moden til at tage springet. Personalet har nok været betænkelige på den måde, at den nye status kunne gå hen at betyde, at loftet på 12 vuggestuebørn ville blive overskredet, at man blot ville udnytte den nye model til uhæmmet merindskrivning, men på den led har vi fået tilsagn fra den kommunale pladsanvisning om, at institutionen fortsat skal holde sin normering på 43 børn, og at man fortsat tilstræber en fordeling der hedder 12 vuggestuebørn og 19 børnehavebørn, siger Elsebeth Møller.
Skulle nogle læsere få den tanke, at det må knibe med regnekundskaberne i den kommunale institutionssektor, så er det værd at nævne, at et vuggestuebarn tæller for to hoveder, hvorfor man når frem til normeringen på de 43 poder.Et nyt grupperumDe fysiske rammer i børneinstitutionen har også ændret sig en kende som følge af den nye status. To puderum er blevet slået sammen til ét grupperum med et lille puderum. Hver gruppe har således sit eget rum, men den fysiske opdeling finder kun sted ved spisning og ture. Ellers kan alle »Åkande-børnene« på tværs af grupperne spurte rundt mellem hinanden - også på legepladsarealet, der hidtil har været opdelt i en legeplads for vuggestuebørn og én for børnehavebørn. Her er der også frit slag.En ny verden- Det er en helt ny verden, der har åbnet sig for dem, og det har været utroligt sjovt at se dem stæse rundt på hele området, fordi de har frydet sig over den nye frihed og albuerum, siger Elsebeth Møller.
Formanden for forældrebestyrelsen, Lene Berg Kloster, hilser de nye tider velkommen med stor fornøjelse.
- Det er meget uheldigt, når et barn rykkes op med rode tre gange på vejen fra dagpleje, over vuggestue, børnehave og til skolen. Det er omvendt utroligt lækkert, når de samme trygge omgivelser og ansigter følger dit barn hele vejen op til skolealderen. Det skaber tryghed i børnenes pasningsforløb for både børn og forældre, siger Lene Berg Kloster til Grenaa Bladet.
[ Alle ugens artikler | Hoved oversigt | Grenaa Bladets hjemmeside ]
© Grenaa Bladet 2000