04-08-1997 |
|
Et »Mad-kørekort« |
![]() |
Der er fokus på hygiejne forholdene inden for køkken-, hotel og restaurantvirksomheder, hos slagtere, bagere, grillbarer og kantiner m.fl. samt hos levnedsmiddelproducenter og der er stor interesse for at forbedre hygiejnestandarden. Det er der nu åbent mulighed for via en ny uddannelse, som udbydes af AMU-Center Djursland.
Uddannelsen »levnedsmiddelhygiejne« er en kompetencegivende arbejdsmarkedsuddannelse, der gennemføres over tre dage. I løbet af disse dage får deltagerne kendskab til levnedsmiddelbårne sygdomme, deres årsag og udbredelse. I den forbindelse bliver der lagt stor vægt på at give deltagerne forståelse for vigtigheden af at udføre arbejde efter anviste regler i forhold til lovgivningens bestemmelser om tilvirkning af levnedsmidler og egenkontrol.
Videre får deltagerne kendskab til mikroorganismers forekomst, vækst og udbredelse i levnedsmidler og forstår, hvordan man kan hæmme udviklingen af mikroorganismer i det praktiske arbejde med tilvirkning, opbevaring og salg af levnedsmidler. Endelig skal uddannelsen sætte deltagerne i stand til at udføre en effektiv egnekontrol, herunder udpege de kritiske punkter, der indebærer levnedsmiddelfaren i produktionen.
Målgruppen for uddannelsen er primært personer, der beskæftiger sig eller ønsker at beskæftige sig med tilvirkning af levnedsmidler og som ikke har en uddannelse i levnedsmiddelhygiejne. Her er det værd at bemærke, at uddannelsen er et krav for alle nyansatte, som er fyldt 18 år og som producerer eller tilbereder levnedslmidler. Kurset er også åbent for personer, som allerede har ansættelse inden for området, men som ønsker større indsigt i levnedsmiddelhygiejne, egenkontrol m.v.
De deltagere, der gennemfører uddannelsen på tilfredsstillende vis får et uddannelsesbevis samt et godkendt certifikatbevis - af nogle benævnt »Mad-kørekort«. Certifikatet udstedes på baggrund af en skriftelig prøve, som gennemføres ved afslutningen på uddannelsens 3. dag. Certifikatet skal fremvises i forbindelse med tilsyn i virksomheden og er en betingelse for fortsat beskæftigelse med tilberedning af levnedsmidler.
[ Alle ugens artikler | Hoved oversigt | Grenaa Bladets hjemmeside ]
© Grenaa Bladet 2000