07-07-1997

Danskernes køleskabe har det for varmt

Grenaa Blad logo

I over halvdelen af de danske køleskabe er der mere end 5°C midt i skabet - det viser en undersøgelse, som Levnedsmiddelstyrelsen har foretaget.

Kulde er godt for mange madvarer. Lav temperatur betyder, at de fleste bakterier i maden ikke kan formere sig, og det nedsætter risikoen for, at vi bliver syge af at spise maden.

Om sommeren er der større risiko for at blive syg på grund af bakterier som salmonella og campylobacter. Tal fra Statens Seruminstitut viser, at der i august 1996 var knap 800 registrerede sygdomstilfælde på grund af salmonella og campylobacter, mens der i december 1996 kun var godt 200 sygdomstilfælde.

De fleste ved godt, at maden skal opbevares ved højst 5°C i køleskabet. Alligevel er der for varmt i over halvdelen af vores køleskabe, og kun omkring halvdelen af befolkningen har et termometer i deres køleskab. Især i sommervarmen er det vigtigt at kontrollere køleskabets temperatur med jævne mellemrum. Når det er varmt, eller når man har købt stort ind, kan det være nødvendigt at skrue op for kulden.

Når man har købt ind, er det vigtigt, at madvarerne kommer hurtigt på køl.

Indkøbsposerne må ikke stå i en varm bil eller på køkkenbordet længere end højst nødvendigt. Når man har

spist, skal resterne også hurtigt på køl, straks efter måltidet. Hvis man har lavet en stor portion mad til flere dage, skal maden deles i mindre portioner og sættes i køleskabet, lige så snart den er dampet af. Mad, der står og køler helt af på køkkenbordet, kan komme til at indeholde mange bakterier, for bakterier vokser bedst i temperaturområdet mellem 5°C og 65°C.Tø op i køleskabFrosne madvarer skal tøs op i køleskabet. Hvis kød, fisk og fjerkræ tør op ved stuetemperatur, har bakterierne gode muligheder for at blive til mange på kødets lune overflade og i det dryp, der siver fra kødet. Det tager ganske vist længere tid at tø op i køleskabet, men dels begrænses bakteriernes vækst, dels er det godt for kødets kvalitet. Den langsomme optøning kan modne kødet, og det får også mulighed for at optage noget af den kødsaft, der ellers ofte går tabt på grund af nedfrysningen.

Levnedsmiddelstyrelsen har i juni måned haft en kampagne om betydningen af at køle maden. Kampagnen er foregået i samarbejde med dagligvarebutikkerne, hvor man sommeren over kan finde gode råd om køling på mælkekartoner og æggebakker.

Levnedsmiddelstyrelsens råd om køling er:

Mad skal på køl straks eller meget hurtigt efter indkøb.

Varm mad, der skal gemmes til senere, skal stilles i køleskabet umiddelbart efter, at den er dampet af.

Rester fra måltider skal i køleskab straks efter, at måltidet er færdigt.

I køleskabet skal madvarer opbevares ved 5°C eller derunder.

Tjek ofte temperaturen og indstil køleskabet rigtigt.

Optøning af kød, fisk og fjerkræ sker bedst i køleskab.

[ Alle ugens artikler | Hoved oversigt | Grenaa Bladets hjemmeside ]

© Grenaa Bladet 2000