28-04-1997 |
|
Jeg ved en storkerede.... |
![]() |
At der ikke behøver at gå ret lang tid fra en idé opstår til den realiseres, er sidste uges opsætning af en storkerede i én af Djurslands Museums skorstene, et ret godt bevis på. Det skete tirsdag i sidste uge. Kun en uge tidligere opstod idéen i købmand Verner »Bolig-Nyt« Andersens hoved. Det er vel en 30-40 år siden der sidst er blevet set storke på Grenaa's hustage, så han mente det var på tide, at selve forudsætningen for at få storke som tilflyttere - en passende bolig i form af en rede - var til stede. Lynhurtigt blev en storkeredekomité nedsat bestående af idémanden Verner Andersen, boghandler P. B. Petersen (ornitolog), ungdomsskoleinspektør Preben Thorndahl (redebygger), turistchef Per Rasmussen (know-how), borgmester Arne Jessen (opsætning) og museumsleder Brita Mosdal (placering).
Verner Andersens oprindelige tanke gik på, at reden skulle opsættes i hans egen skorsten i hans ejendom på Torvet ved siden af det gamle Hotel Dagmar. Men da det rent teknisk ikke lod sig gøre kastede man blikket på muséet på den anden side af vejen. I løbet af ganske få dage lykkedes det Grenaa Ungdomsskoles cykelværksted »De Grønne Cykler« at lave en flot rede fremstillet i jern med pileflet. Og så skulle det være ganske vist, at der er blevet set to storke i Grenaa enge i forrige uge, og altså et par dage inde i redeprojektet. Noget kunne således tyde på, at timingen for etableringen af en storkerede i Grenaa er ganske ideel, omend sandsynligheden for, at et storkepar indretter bolig og stifter familie i reden på taget af Djurslands Museum, ikke er rasende stor.
Hjælpende hånd fra Braband El-selskab
Selve redeopsætningen krævede hjælp uden for kommunens grænser, idet Grenaa Kommunale Værkers største kranvogn, der »kun« kan række 12 meter op i luften, ikke kunne magte opgaven. Brabrand El-selskab ved Århus er imidlertid i besiddelse af en kranvogn med en kapacitet på 22 meter, og da vognen samme dag var i Grenaa til det årlige eftersyn af de høje belysningsmaster på Grenaa Havn, var det en nærliggende tanke at udnytte kranbil og chauffør til lidt storkeredeopsætning i midtbyen. Første forsøg kiksede imidlertid, idet man ved den udvalgte skorsten måtte konstatere, at det ikke lod sig gøre at placere reden her, da den var muret til. Tagryggens tredje skorsten viste sig imidlertid at have et passende stort hul, hvorefter reden kunne placeres i andet forsøg.
Det var således den lette del af projektet. Nu mangler den lidt mere besværlige: At finde et storkepar, der vil bosætte sig i Grenaa. En opgave, der besværliggøres af, at ynglende storkepar i Danmark er noget af et særsyn, for nu at sige det mildt. Sidste år blev der kun registreret seks sådanne storkepar i Danmark. Men håbet er lysegrønt og reden er klar!
[ Alle ugens artikler | Hoved oversigt | Grenaa Bladets hjemmeside ]
© Grenaa Bladet 2000