07-04-1997 |
|
Hård vinter i 96 |
![]() |
Grenaa Havns brugermøde 1997 blev afholdt på Stena Hotel i Grenaa torsdag i sidste uge, og for havneudvalgets formand, det socialdemokratiske byrådsmedlem Svend Aage Mikkelsen, var det ikke uden vemod, at han indledningsvis tog ordet foran en stor forsamling af repræsentanter for havnens brugere og øvrige samarbejdspartnere. Det var nemlig hans sidste brugermøde som formand for havneudvalget, da han trækker sig fra posten med virkning fra den 1. januar 1998. Dér udløber nemlig indeværende byrådsperiode og et nyt byråd træder sammen ovenpå kommunalvalget den 18. november i år. Et valg, som Svend Aage Mikkelsen ikke opstiller til. Han nåede at være havneudvalgsformand i to byrådsperioder.- Vi er nået langt siden jeg startede i havneudvalget for år tilbage, og fremtiden tegner spændende for havnen nu, hvor der må handles friere på almindelige markedsvilkår som følge af den nye havnelov. En god medarbejderstab skal nok vide at sørge for at trække udviklingen i den rigtige retning for Grenaa Havn, sagde S. Aa. Mikkelsen, hvorefter han overlod talerstolen til havnedirektør David York Christensen, der i sit indlæg fokuserede på Djurslands infrastruktur - herunder hvilke muligheder, der tegner sig i fremtiden. Ifølge havnedirektøren burde al snak om en ny storlufthavn i amtet til minimum 1 milliard kroner forstumme til fordel for en konstruktiv debat om, hvornår etableringen af en motorvej mellem Grenaa og Århus kan iværksættes.- Djursland kan med vores nuværende erhvervsfaciliteter blive et »infrastrukturelt supermarked« til glæde for hele amtet. Og det skal vi være klar til at udnytte, »når« motorvejen, og hængslerne for den sags skyld, er færdige. Når børn plager længe nok, så får de som regel det de vil have - om ikke andet så via selv at betale halvdelen af prisen for det man ønsker sig, og det bør de otte kommuner på Djursland holde sig for øje ved allerede nu at smide 25 mio. kroner i en pulje til en ny motorvej. Med en sådan sum i ryggen vil plagerierne få mere vægt, og så kommer tingene lettere. Det er en fælles udfordring at sikre fortsat vækst i området, understregede David York Christensen.Grenaa Havns virksomhed i 1996 i ord, tal og billeder blev på brugermødet indledningsvis lagt i hænderne på havnefoged Eivin Stein Laursen. Han kunne blandt andet fortælle, at havnen i 1. kvartal af 1996 havde oplevet en omsætningsnedgang som følge af en hård vinter. Ødelagte kystværn og smadrede dækmoler førte til en ubehagelig oversvømmelse og overisning af færgehavnen. Men vinter blev vår, og Lion Ferry havde sørget for stor aktivitet på færgehavnen i 96. Blandt andet med byggeriet af en ny terminalbygning med tårn og indsættelse af en ny »Lion King«, som Grenaa Havn byggede en ny rampe til det øvre bildæk til.
Et nyt træpakhus havde Lion Ferry også fået opført på havnen.
Eivin Stein Laursen kunne endvidere fortælle, at der også havde været stor aktivitet på fiskerihavnen i årets løb med omsætningsfremgang til følge. Også her kunne der iagttages nybyggeri i form af en ny trawlterminal.
Man kunne på minussiden notere sig, at hurtigfærgen »Kattegat« og nazi-ubåden U-534 forlod Grenaa Havn i 96.
Ophugningscenter- Men omvendt er Grenaa Havn blevet ophugningscenter via firmaerne Fornæs ApS og Jatop. En ny aktivitet, der har skabt omsætning på havnen, og som endvidere har medført, at firmaet Scan Heavy Lift har placeret sine flydekraner i Grenaa Havn, idet mange af skibsskrogene bliver løftet op på kajen før de bliver hugget helt op, sagde Eivin Stein Laursen, der også omtalte Grenaa Havns overtagelse af tre pakhuse under det tidligere Grenaa Køle- og Fryseindustri, som nu hedder Green Frost.
- Det gjorde vi for at fastholde trafikken med køle- og frysegods, og siden overtagelsen har vi modtaget 30 skibe med sådant gods, hvoraf »Ice Flake« var det største skib, der har anløbet Grenaa Havn nogensinde, sagde Eivin Stein Laursen.
På talrige opfordringer fra havnedirektøren omtalte havnefogeden også havnens investering i en Demag 900 mobilkran, der kan løfte 38 tons i en afstand på 18-20 meter. En satsning, der skal tiltrække større bulklaster og containerskibe til havnen.
Foråret er på vej- Til slut vil jeg nævne at foråret er endegyldigt på vej, da værftet traditionen tro har haft besøg af Udbyhøj-færgen, sagde Eivin Stein Laursen.
Herefter gjorde David York status over regnskabet for 1996, der trods tabet af indtægter fra Grenaa-Hundested-overfarten alligevel medførte en stigende omsætning for Grenaa Havn. 25% steg omsætningen til ialt 21,7 millioner kroner. Et tilfredsstillende resultatet, bemærkede havnedirektøren.
Han kunne også melde om stigning i godsmængden på alle tre havnefronter - færgehavnen, trafikhavnen og fiskerihavnen.
I den forbindelse bemærkede David York, at Grenaa Havn som en helt bevidst strategi kørrer med nogle af de laveste priser og afgifter i hele landet for at få så mange kunder i butikken som overhovedet muligt.
På positivsiden nævnte han endvidere Kattegatcentrets udvidelse, lastvognscentret, et dieselanlæg på havnen, to nye lagerhaller, Grenaa Transports indtog på havnen, Grenaa Stevedore's flytning af administration til Nordhavnen og senest 3D-visualiseringen af havnens udbygningsplaner for årene, der kommer.
[ Alle ugens artikler | Hoved oversigt | Grenaa Bladets hjemmeside ]
© Grenaa Bladet 2000