17-02-1997

Politik og indflydelse

Grenaa Blad logo

Allan Christensen (AC) har begået et spændende læserbrev i sidste uge. Bemærkningerne om at være holdt udenfor indflydelse både selv samt SF har givet stof til eftertanke. Indflydelse har bl.a. noget med forventninger at gøre, og jeg kan forstår, at SF ikke lever op til AC’s forventninger. Der er selvfølgelig også den mulighed, at AC’s påstande bygger på uvidenhed, hvorfor nærværende læserbrev.

Politik er ligesom et isbjerg i vandet. Det er kun 10%, som er synlig. De 10% kan stort set henføres til byrådsmødernes åbne del, hvor der er pressedækning. Hvilke nyheder, der når ind i AC’s stuer, er herefter op til den enkelte journalists lune. Jeg har ofte undret mig over, hvad det er for oplysninger, som når avisernes spalter. Til tider kan jeg være i tvivl, om jeg har været til samme møde som journalisten. Det, som når avisens spalter, kan ikke tages som udtryk for SF’s reelle indflydelse. Her kan jeg kun opfordre AC til selv at møde op i byrådssalen for at danne sig et indtryk af indflydelsen.

Med to lige store blokke på hver sin side, er det målbart, at SF’s indflydelse er stor, når disse blokke står stejlt overfor hinanden. I alle sager hvor de to blokke er enige, er SF’s indflydelse langt mindre. I disse situationer er vi overladt til udelukkende at forsøge at påvirke de andre byrådsmedlemmer via vore argumenter. Da forskellen mellem socialdemokraterne og venstre/konservative i de fleste tilfælde er vasket bort, står SF ofte alene med sine synspunkter. I disse tilfælde bliver SF ofte stemt ned med stemmerne 18 mod 1. At socialdemokraterne i bund og grund er et dybt borgerligt parti er meget bekymrende - og der er med tronskiftet i toppen ikke udsigter til at afstanden til V&K bliver ændret.

Jeg forstår AC således, at han ønsker at SF skal søge indflydelse. I SF har vi ingen planer om at sælge vores sjæl til et borgerligt socialdemokrati, blot for at få mere indflydelse. I løbet af de sidste 3 år, har vi ind imellem forsøgt at forhandle med socialdemokraterne, men dette parti er ikke indstillet på at forhandle med SF. Skal forhandling med socialdemokraterne nogensinde blive en realitet, mener de, at dette kun kan ske ved at SF accepterer en total underkastelse. Seneste eksempel var budgetforhandlingerne for 1997. I SF siger vi klart nej til alle socialdemokraternes asociale nedskæringsforslag - tænk blot på den frivillige undervisning og konsekvenserne for Vestre Skoles sangkor. Vi er gerne uden denne indflydelse, som er så essentiel i AC’s liv.

SF’s indflydelse i F&K-udvalget er meget stor, men ikke altid synlig. Udvalget består af 3 socialdemokrater, 3 venstre folk og en SF’er. Det forholder sig således, at alle personsager skal afgøres i udvalget. Disse sager kan ikke forlanges optaget i byrådet,hvilket simpelthen er en beskyttelse af borgerne i kommunen. Med tre på hver sin side er SF’s indflydelse reelt meget stor i dette udvalg, hvilket ikke kommer til offentlighedens kendskab. Og generelt tror jeg det er en fordel for borgerne, at syvende mandat tilhører en SF’er. Vi har som nævnt kun et mandat ud af 19 i byrådet. Hvilken indflydelse kan man egentlig forlange af dette mandat? En nittendedel kunne være en realistisk bud. Jeg vil bede AC sammenligne Sf’s indflydelse med alle de andre nittendedele. Jeg synes SF’s indflydelse er markant i forhold til hver enkelt af de andre nyvalgte i byrådet. Og klart mindre i forhold til det magtfulde økonomiudvalg. Indflydelse er altså noget man måler i forhold til noget andet.

SF bruger meget tid på at engagere sig i lokalsager. Således arbejder vi i disse dage på at fremskaffe materiale i forbindelse med en eventuel udvidelse af Djurslands Kloakservise, som netop er placeret tæt på AC’s bolig. Via vores demokratiske ret til at se offentlige dokumenter, forsøger vi at få den nødvendige indsigt i denne sag, således at vi kan gøre vores indflydelse gældende førend en lokalplan for området eventuelt godkendes. Mig bekendt er SF det eneste parti, der foretager sig noget i denne sag.

På sidste byrådsmøde blev det vedtaget at sende forslag til lokalplan for Polderrev Camping til offentlig høring. I SF forsøgte vi at gøre vores indflydelse gældende. SF stillede forslag om at udtage de dele af lokalplanen som vedrører bygning af en svømmehal i området, samt en begrænsning i forhold til at vælte flere træer på området. I byrådssalen var SF ene om disse synspunkter, alle andre mener, at der der tale om et privat område, hvorfor alt skal kunne lade sig gøre. I AC’s terminologi var SF uden indflydelse. Men et at få ret er ikke det samme, som at forsøge at få indflydelse. At alle andre i Grenaa byråd er totalt ligeglade med den enestående natur ved Grenaa strand og plantage er meget bekymrende. I SF har vi ikke tænkt os at gå på kompromis i dette spørgsmål for blot at få større indflydelse. Pressen har endnu ikke fundet det interessant at skrive om SF’s særstandpunkt.

At SF ikke har opnået større indflydelse ved de seneste konstituerings-forhandlinger er socialdemokraternes fortjeneste. De valgte at sælge flertallet til venstre og konservative i økonomiudvalget blot for at holde SF udenfor indflydelse. SF stillede enkel betingelser for at indgå en aftale med socialdemokraterne; der bag om vores ryg istedet indgik aftale til anden side. I dette tilfælde valgte socialdemokraterne side - noget har vi indflydelse på, andet har vi ikke.

Om et tværssocialistisk parti kan få større indflydelse er vel en trossag. Et tværsocialistisk parti vil også skulle tage stilling til graden af indflydels, man ønsker. Denne indflydelse skal altid ses i lyset af hvilke opgaver, der skal løses og vigtigheden af at få disse igennem. Et tværsocialistisk parti skal først til at afklare, hvor deres grænser ligger. I SF fås den rene vare - vi ved, hvad vi vil. SF er et rødt og grønt parti, og vi vil altid forsøge at gøre vores indflydelse gældende.

Om et tværsocialistisk parti kan opnå større indflydelse, afhænger bl.a. hvor mange mandater, et sådant parti vil kunne opnå. På samme måde forholder det sig for SF. Det er klart at antallet af mandater ikke er uden betydning for, hvilken indflydelse, kan man opnå. I den sidste ende er det op til vælgerne at sammensætte et nyt byråd. Her kan jeg blot appellere til vælgerne at huske på, hvem der har forsøgt at gøre noget for netop deres sag. Her har vælgerne ikke mulighed for at bedømme tværsocialisternes resultat. Vælgerne har derimod haft mulighed for at konstatere, at SF aktivt har kæmpet mod nedskæringer på daginstitutionsområdet, kæmpet for bedre forhold i folkeskolen, i skrivende stund kæmper for at skolegrænserne for Toubroskolen ikke ændres. Kæmper for en bevarelse af vore naturværdier, kæmper for bedre forhold for vore ældre, kæmper for Havnestuens bevarelse, kæmper for vor drikkevand og mange andre aktuelle sager. Her adskiller SF fra alle andre partier i Grenaa byråd. Det er svært at se, at AC overhovedet har grund til bekymring.

Iøvrigt står forkortelsen SF for Sund Fornuft!

Allan Andersen

Byrådsmedlem for SF

 

[ Alle ugens artikler | Hoved oversigt | Grenaa Bladets hjemmeside ]

© Grenaa Bladet 2000