Norddjursportalen.dk

Tak til
 






  
05/05 2023

Dyrere fjernvarme i Grenaa fra 2023

»Jeg synes, at det er en ærgerlig situation - og derfor skal vi gøre os mere uafhængige af flisleverandørerne,« siger Søren Gertsen.

Efter fem år med prisfald, har Grenaa Varmeværk varslet højere varmepriser fra nytår.

Fem år i træk har Grenaa Varmeværk meldt ud om faldende varmepriser og derfor er blandt de fem billigste i hele landet, men nu går den ikke længere. Værket har varslet sine kunder, at på grund af stigende priser fra leverandørerne af træflis, vil det blive dyrere at varme sit hus op.

Det ærgrer direktør Søren Gertsen sig godt og grundigt over.

"Den kritik bakker jeg helt og holdent op om. Vi har også oplevet, at skovejerne holder igen med leverancerne og sætter prisen op, ligesom de helt har ændret på betingelserne i kontrakterne. Tidligere gjaldt de for et år ad gangen, men nu vil de kun skrive under for kortere periode - og endog have mulighed for at genåbne dem med en måneds varsel. Så er det godt nok svært for at varmeværk at lægge et budget." siger Søren Gertsen



»Ja, for at være helt ærlig er jeg irriteret. Og derfor vil vi også skrue op for hastigheden for at blive mindre og mindre afhængige af at købe træflis. Snart kan vi selv producere strøm fra et el-producerende solcelleanlæg på et areal på Teknologivej, hvor vi har købt yderligere et areal til formålet af Norddjurs Kommune,« siger Søren Gertsen.

Udnytter situationen


Hans kollega i Ebeltoft Varmeværk, Niklas Ringbøl Bitsch, har i Ebeltoft Folketidende skarpt kritiseret leverandørerne af træflis for at udnytte situationen på et energimarked, der er helt ændret efter Putins invasion af Ukraine. Her siger han, at træflis er et affaldsprodukt, som kun i begrænset omfang er blevet dyrere at producere og håndtere.




»Den kritik bakker jeg helt og holdent op om. Vi har også oplevet, at skovejerne holder igen med leverancerne og sætter prisen op, ligesom de helt har ændret på betingelserne i kontrakterne. Tidligere gjaldt de for et år ad gangen, men nu vil de kun skrive under for kortere periode - og endog have mulighed for at genåbne dem med en måneds varsel. Så er det godt nok svært for at varmeværk at lægge et budget,« siger Søren Gertsen.

Stadig en god pris


Selv om det som nævnt ærgrer ham, at man har varslet prisstigninger på varmen i Grenaa, så mener han, at forbrugerne godt kan leve med den.








I 2022 kunne forbrugsbidraget sænkes fra 310 kroner til 257,50 kroner pr. MWh – hvilket svarer til en nedsættelse på 17 procent. Det betyder at den årlig udgift, til det, der i fjernvarmebranchen defineres som et standardhus, faldt fra 2021 fra 9.123,50 kroner til 8.498,25 kroner i 2022. Men til næste år skal forbrugerne betale 129 kroner mere om måneden for samme mængde varme - svarende til 1548 kroner om året.

Flere strenge


I Grenaa leveres varmen i en flerstrenget forsyning, hvor der indgår solvarme, varmepumper, samt det meget effektive flisværk, der blev idriftsat i januar 2018.

»Vi forhandler intenst med Lallemand, der driver Gærfabrikken og har masser af overskudsenergi, som ikke bliver udnyttet. Den varme kan vi lige så godt aftage,« siger Søren Gertsen.

Men dermed slutter det ikke.

Miljø- og Teknikudvalget i Norddjurs holder møde hos Grenaa Varmeværk 10. oktober.

»Her vil jeg præsentere politikerne for et forslag om, at Grenaa Varmeværk opstiller en 100 meter høj vindmølle tæt på flisværket, så den kan producere strøm til os. Loven siger, at en sådan mølle kan rejses 400 meter fra nærmeste bolig - og det krav opfylder vi. Så ved jeg godt, at de lokale politikere har aftalt en kommuneplan, hvor man ikke vil tillade nye vindmøller på land, men jeg vil argumentere for, at det kun vil være en fordel for os med sådan en mølle på vores område - og at en ansøgning er på vej,« siger Søren Gertsen.

Her stiger varmen også


Også et andet lokalt varmeværk har varslet prisstigning.

Trustrup-Lyngby Varmeværk hæver varmeprisen pr. 1. januar 2023, så MWh-prisen stiger med 12,5 øre/kWh svarende til 125,00 kr./MWh. Prisstigningen skyldes, at brændsel er steget med over 50 procent. Det orienteres varmekunderne om i disse dage, hvor man oplyser, at prisen for at varme et standardhus op, stiger med 2262,50 kroner om året.

Værket leverer varme til forbrugere over det meste af Djursland - i Trustrup, Lyngby, Balle, Tirstrup, Hoed, Glatved, Rosmus, Gjerrild, Glesborg, Mesballe, Stenvad, Voldby og Ørum

»Varmeregningen består af faste og variable afgifter, og da det er de variable afgifter, der kommer til at stige, vil du som forbruger kunne gøre noget selv for at spare på varmen,« hedder det i varslingsmeddelelsen..



Kilde: Amts avisen og Lokalavisen Norddjurs

PresseDirect.dk - grati


 

Tak til
 

Kort Nyt

Indsend dine egne nyheder og læserbreve til:
nyheder@djurslands.net

Vi mangler frivillige, der har lyst til at arbejde med nyheder på hele Djursland. Skriv til redaktion@djurslands.net hvis du vil give en hånd med.

Nyhedsstrøm

RSS nyhedsstrøm
Hent nyhederne fra din egen nyhedslæser eller vis dem pÃ¥ din hjemme­side.

Net Nyt
Problemer med din opkobling? - Check Netstatus her

Download programmer for sikring af din PC - her

Brug for antispam til din mailserver - antispam